Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen invigde nationalpark

Annons

De tusen ryggsäckar som delades ut till besökarna tog slut någon timme innan köerna till läktarna tunnades ut.

Kung Carl XVI Gustaf förrättade invigningen av nationalparken och biträdande miljöministern Lena Sommestad invigde det vackra naturummet.

Många hundra besökare fanns på plats redan två, tre timmar innan kungen snabbt passerade förbi för att ge sig ut på en promenad till Njupeskär, guidad av Alf Nilsson från Idre och åtföljd av ett tiotal utvalda: landshövding, minister och säkerhetsvakter.

Strax efter den planerade tiden kom kungen med följe till talarstolen, eskorterad av en kulande Maria Röjås och flaggviftande barn från Särna och Idre.

Naturvårdsverkets generaldirektör Lars-Erik Liljelund inledde från talarstolen med att tacka alla som medverkat till att parken skulle kunna bli verklighet.

Kjell Röngård från Fulufjällsringen berättade att bygden höll på att utarmas och att han nu hoppades att den nya nationalparken skulle ge arbetstillfällen.

Kommunfullmäktiges ordförande i Älvdalen, Anders Björklund var nästa talare. Och när landshövding Ingrid Dahlberg tog till orda inledde hon med att citera författaren Thomas Ljung som beskrivit Fulufjället som "Ett stenbundet Eden, mossarnas rike, jättarnas land".

- Vi ska förvalta Fulufjällets nationalpark på det allra bästa sätt, lovade hon.

Så började privatkamerorna att blixtra och proffsens kameror att rassla när Hans Majestät konungen klev upp i talarstolen.

- En nationalpark är en symbol för svensk natur när den är som bäst, sade han. Och fortsatte:

- Sveriges nationalparker tillhör oss alla och vi ska överlämna dem till kommande släkten i ett bra skick.

- Det är glädjande för mig att få inviga denna park, men det är också förpliktigande. Naturen och den biologiska mångfalden måste få utvecklas, gäster från Sverige och andra länder måste få uppleva den, samtidigt som befolkningen i närheten måste få en möjlighet att leva kvar.

- Jag önskar er all framgång med den viktiga uppgiften att förvalta den nya nationalparken avslutade kungen och förklarade Fulufjällets nationalpark för invigd.

Därefter ryckte han i det snöre dagens programvärd Anders Ejdervik räckte honom och täckelset över den stora skylten utanför naturumet föll till marken.

Efteråt förrättade biträdande miljöministern Lena Sommestad invigningen av det nybyggda naturrummet och kungen med följe släpptes in för en första titt.

Alla deltagare bjöds på en enklare förtäring och köerna var timslånga till utspisningen. Programmet för de väntande gästerna fylldes upp med musik och underhållning, både från ortens och utsocknes musikanter och dansare.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons