Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen i snögubberiket

Annons

I 25-årsåldern fick han napp i Sälenfjällen och tog arbete som ordningsvakt. I dag har han chef för Lindvallen, en av anläggningarna i Sälenstjärnan. Av "feskarpöjken" har blivit en "kung" i Snögubbens rike.

Vaggan stod på Sydkoster, en ö som ligger en bit ut i havet i Bohuslän. Familjen försörjde sig på fiske och jordbruk.

Efter skolgången på Koster, realskola i Strömstad, folkhögskola i Ljungskile och militärtjänst vid KA4 i Göteborg fick Jonas jobb som vakt på Securitas i Göteborg. Där blev han ett par år innan han åkte hem till Koster och blev fiskare tillsammans med pappan.

- Men havsfiske på vintern var ingen höjdare. Jag gillade bättre att åka skidor i fjällen och via en kompis, som jobbade som servitör i Lindvallen, fick jag första fjälljobbet, som vaktmästare och ordningsvakt på Old Skiers Club i Lindvallen till julen 1978, berättar jubilaren.

Sedan har det blivit Sälen för bohuslänningen, med undantag för sommaren 1980 då han hjälpte pappan med fisket sedan en anställd brutit benet. Numera inskränker sig fisketurerna till västkusten till en veckas hummerfiske på hösten. Den veckan missar inte Jonas och någon veckas sommarsemester vid havet står också högt i kurs, liksom sommaren vid stugan i Skåne och golfrundorna.

För den forne ordningsvakten har det också blivit karriär i fjällen: Andra vintern i Sälen fick Jonas jobb som "påpetare" i liften i Lindvallen, tredje året var han arbetsledare i liften, 1983 arbetade han en säsong vid Kläppen, 1984 tillbaka i Lindvallen och skiduthyrningen, 1985 arbetsledare i liften, 1990 avancerade han till liftchef. 1997 blev han anläggningschef för Lindvallen och nyligen utnämndes han till destinationschef i Sälen för Skistar-koncernen.

- Det bästa med jobbet här är att få arbeta med både medarbetare och gäster som är positiva samt att företaget hela tiden utvecklas. Och jag trivs alldeles utmärkt här i bygden. Vädret på fjället och på havet är mer lika än man tror. Ett fint fjäll är som ett fint hav, och storm på havet eller fjället, det kan kvitta.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons