Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen beställde Ollas Karls bilder

Annons

I går öppnade en fotoutställning i Boda sockenstuga. Det är bilder tagna av Ollas Karl Andersson som visas. Sonen Hans Ollas har sammanställt bilderna med hjälp av Rättviks bildarkiv.

- Jag hoppas på många besökare, inte minst för att få hjälp att identifiera personerna på bilderna, berättar Hans Ollas.

Bilderna hittade Hans Ollas i ett uthus vid föräldrahemmet för ungefär 30 år sedan.

Det var runt 1 000 bilder som han hittade i lådor, de var sorterade efter datumordning.

- Tack vare att det låg papper mellan plåtarna har bilderna klarat sig förvånansvärt bra.

Bilderna är från 1920-talet och framåt, men dokumentationen av bilderna har från början varit mycket dålig.

- Min far har skrivit datum, men inte mycket mer. Jag har själv letat tag på människor som kan veta något om personerna på bilderna och på så sätt fått fram fakta. I dag finns det bra information om ungefär 80 procent av bilderna.

Fadern var inte fotograf till yrket utan arbetade med lantbruk. Fotograferingen var en bisyssla, men många anlitade honom som fotograf.

Bilderna är framförallt från hans hemby Ovanmyra, men även från andra byar runtomkring. Mest blev det familjebilder, men även kungen Gustav den femte fastnade på en av hans bilder.

- Min far fotograferade kungen när han var på besök i Boda kyrka. Bilden blev så omtyckt att den kom att publiceras i många tidningar. Till och med kungen tyckte att den var så bra att han beställde en bild själv.

Fadern hade även en del andra bilder publicerade i olika tidningar.

Hans Ollas betonar att de människor som kan känna igen personer på bilderna i dag är gamla. Det börjar brinna i knutarna för att inte värdefull historia ska gå till spillo.

Utställningen är ett samarbete mellan Hans Ollas och Boda hembygdsförening.

Bildarkivet i Rättvik, med Lennart Edvardsson i spetsen, har varit till stor hjälp i arbetet. De har hjälpt Ollas med förstoringen av de 50-tal bilder som finns på utställningsskärmarna.

- Sedan finns resten av bilderna i pärmar, alla bilder är dessutom numrerade och är det någon bild man vill ha kan man beställa den bilden genom bildarkivet.

Samtliga bilder finns lagrade digitalt i bildarkivet och original-plåtarna har Ollas nu i egen ägo. Utställningen har öppet under eftermiddagarna hela veckan ut.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons