Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen av ljus

Annons

- Jag får betalt för att syssla med det jag tycker är absolut roligast. Det finns inget bättre.

Så berättar Eric om sitt yrke och sin passion. Men vad är då ljusdesign?

- Det handlar om att måla med ljus, att skapa miljöer och atmosfärer. Det inkluderar allt från placering till form och färg på ljuset och själva armaturen.

Hur kommer det sig att just du fick ljussätta statyn i Monaco? - Jag har jobbat tillsammans med Richard Brixel, som har skapat statyn, tidigare. Till exempel har jag ljussatt hans monument Blixten i Ludvikarondellen och Ronny Pettersson-statyn han skapade i Örebro

- Det var när jag sysslade med det uppdraget Ayrton Senna-jobbet kom på tapeten. Och det var ju hedrande.

Vad måste man tänka på när man ljussätter en staty?

- Det gäller att läsa vad konstnären har tänkt. På Senna-statyn har jag till exempel satt ljus från sidan för att få fram en fartkänsla i bilen som är med.

Är du själv intresserad av Formel 1?

- Egentligen inte. Jag såg faktiskt F1 för första gången när vi var där. Det var fantastiskt, som stridsflygplan på marken.

Vilka andra projekt har du varit inblandad i?

- Jag har varit med i ljussättningen på McDonalds, Åhlens, OnOff med flera. Dessutom är jag ofta tillfrågad av större tidningar om trender och framtidsutsikter inom ljussättning. Fast femtio procent av mina kunder är faktiskt privatpersoner.

- Ljusdesign behöver inte kosta så mycket eller vara speciellt svårt. Några få, genomtänkta lampor kan förändra mycket.

Vad händer i framtiden för dig? - Jag kommer att medverka med ljussättning i en ny bok. Den heter "Ljussätt din trädgård" och kommer ut i augusti.

SVANTE WELIN

Mer läsning

Annons