Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungaorgan doneras icke

Annons

Fischerströms svar löd: "Det är naturligtvis mycket angeläget att verka för en sådan verksamhet som åsyftas. Därför är det lätt att allmänt uttrycka ett starkt stöd för en sådan verksamhet. Av principiella skäl är det dessvärre inte möjligt för kungafamiljen eller dess medlemmar att efterkomma de i mejlen framförda önskemålen".

I ett senare samtal med Fischerström kom det fram vad han menade med "principiella skäl".

Fischerström hävdade att kungafamiljen inte kan stödja en utökad organdonationsverksamhet i Sverige då "det ej vore förenbart med de historiska anor, traditioner och ritualer som förknippas med kungafamiljen".

Dessutom hade "etiska människor" kommit fram till att det vore oetiskt att låta kungafamiljen ställa sig bakom en utökad donationsverksamhet.

Fischerström menar med detta att det är oacceptabelt att en "vanlig" människa någonsin skulle få ett "kungligt" organ inopererat!

Är vi inte alla lika inför Gud? Huvudgrenarna inom samtliga världsreligioner anser det riktigt att efter sin död rädda livet på andra genom att donera sina organ.

Vad är det för mystiska ritualer som kungafamiljen praktiserar bakom stängda dörrar på slottet som gör det omöjligt för dem att officiellt ställa sig bakom en utökad donationsverksamhet i Sverige?

Att rädda en människas liv måste väl ändå vara betydligt värdefullare än att klamra sig fast vid utdaterade traditioner och ritualer - även om de råkar vara kungliga?

ANDREAS CARS

Andreas Cars har en MBA-examen (Master of Business Administration) och

är vd för Sveriges Musikindustri AB med Stockholm som hemort.

Mer läsning

Annons