Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kundvalssystem i äldreomsorgen

Annons

Folkpartiet kräver att människor ska få välja. Äldre är vuxna nog att själva bestämma över sina egna liv. Alla är individer med olika behov och önskemål. Ett äldrepengssystem ger medborgarna makten att fatta beslut om sin vardag.

I Nacka kommun finns sedan 1992 ett system med kundval inom hemtjänsten och sedan 2001 även för särskilt boende. Det är ett kommunalt finansieringssystem med fastställda ersättningsnivåer från kommunen till anordnarna som baserar sig på omvårdnadsbehov och tidsutnyttjande.

Detta har gett en stor mångfald. Nacka har hela 34 anordnare varav kommunens egen produktion är en. Det är allt ifrån stora företag till enmansföretag eller med ett fåtal anställda. Det har bland annat lett till högre effektivitet, större flexibilitet, bättre kvalitet och faktiskt även lägre kostnader.

Socialdemokraterna hävdar ibland att valfriheten är kostnadsdrivande i sig, men så har inte skett i Nacka. En utredning av ett oberoende analysföretag, Econ, visar att det istället är billigare eftersom kundvalssystemet ger bättre utnyttjande av kapacitet och leder till högre kvalitet.

Det är också bättre för de anställda, eftersom det blir konkurrens även om dem. Allt leder också till en kompetenshöjning som är utvecklande för individen, men även till en höjd kvalitet för dem som är i behov av omsorg.

ÅSA NILSER (FP)

Mer läsning

Annons