Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunder övervakas när de handlar

Annons

Brevskrivaren har besökt nyöppnade Willys i Kupolenområdet och tycker inte om att det finns övervakningskameror i butiken.

"Willys har ett antal tv-skärmar vid kassorna där alla som står i köerna kan se andra kunder i butiken och se exakt vad de handlar och vilka de är. De som blir filmade vet inte om att 10-20 personer står och följer dem på tv. Det borde verkligen vara förbjudet", tycker brevskrivaren.

Willys presschef Kenneth Wall beklagar om någon tycker att det är obehagligt med kamerorna.

- Tv-skärmarna vid kassorna finns där enbart för att vi vill visa våra kunder att vi filmar. Alternativet är att inte visa det så öppet, men då kanske det känns ännu obehagligare för någon att upptäcka att det finns kameror i butiken.

Han håller inte med om att övervakningen kränker människors integritet.

- Sekvenserna som visas vid kassorna är en sekundlånga. Anledningen till att de inte är längre är just för att det inte ska gå att följa en kund på skärmarna, säger han.

Förutom vid entrén och kassalinjen finns det övervakningskameror också inne i butiken. Butikskamerorna har ingen bandningsfunktion.

Kamerorna vid entrén och kassorna däremot bandar kontinuerligt.

- Det gör vi för att i första hand skydda kunder och personal. Det händer tyvärr ganska ofta nu för tiden att butiker blir rånade och bandinspelningarna hjälper oss att i efterhand reda ut rånen, säger Kenneth Wall.

Han berättar att man i alla nya stora Willys installerar övervakningkameror och att andra stora butikskedjor gör samma sak.

- Det är storleken på butikerna som gör det nödvändigt med kameror. Det är svårare att ha kontroll över en stor yta. I de mindre butikerna finns inte samma behov, säger han

Det är länsstyrelserna som ger tillstånd att installera övervakningskameror och enligt Kenneth Wall är inställningen för det mesta liberal.

- Ja, de verkar förstå att kamerorna behövs, att de är nödvändiga, säger han.

Bo Rindeskär är butikschef på Willys i Borlänge. Även han anser att kamerorna behövs och att de har en brottsförebyggande funktion.

- Vår bransch är väldigt utsatt med rån och stölder och för oss i personalen innebär kamerorna en viss trygghet, säger han.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons