Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturveckan i Mockfjärd invigdes med skvaltkvarn och minimila

Annons

Vid Högbergsdammen i Mockfjärd bedrev man såg- och kvarnverksamhet under större delen av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet.

I går invigdes kulturveckan med instruktioner i hur det gick till att mala rågmjöl i den gamla skvaltkvarnen förr i tiden.

- Här ser du hur vattnet driver kvarnen, säger Sigvard Olknuts från Mockfjärds hembygdsförening och lyfter bort en planka under själva kvarnkonstruktionen.

Vattendraget virvlar och fräser, och kraften som förs över till kvarnen får den att snurra i gång. Genom en tratt åker rågen ner under den tunga kvarnstenen och mals till finaste mjöl. Sigvard Olknuts berättar att den gamla skvaltkvarn som nu står vid Högbergsdammen kallas för Bôrskvarna och att den en gång i tiden stod nere vid Tansån.

- Byborna ägde den och nyttjade den tillsammans där, säger han.

Ett gäng nyfikna dök upp under måndagskvällens invigning av kulturveckan för att lära sig hur man malde rågmjölet.

På plats sålde hembygdsföreningen småpåsar med det färdiga rågmjölet och besökarna fick veta att man bedrivit kvarnverksamhet vid Högbergsdammen sedan 1829. I Bôrskvarna finns flera årtal och namn inristade på de grova timmerstockarna.

- Det är väl de som har använt kvarnen som har ristat in att de varit här, säger Sigvard Olknuts.

Kulturveckans program fortsatte under kvällen med tändning av minimilan vid gammelgården. Den kommer att vara tänd under hela veckan, och redan till helgen ska det vara möjligt att köpa sig lite grillkol.

Övriga aktiviteter under veckan blir byvandring i "Nässi", kulturkväll i Bastberget och tårtbakningstävling för barn och ungdomar.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons