Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturväg i Husby förstörd

Annons

Enligt de uppgifter som Sten Malmgren inhämtat så har markberedningen genomförts på uppdrag av skogsvårdsstyrelsen.

Skogsvårdsstyrelsens ansvarige för markberedning, Johan Stjernberg, är på jobb i Älvdalen när tidningen ringer honom:

- Det är mycket möjligt att det är någon av våra entreprenörer som kört i området. Jag får kolla upp det när jag kommer tillbaka till kontoret, säger han.

Kvarnvägen i Berga har ett gammalt ursprung. På laga skifteskartan från 1868-69 finns den upptagen som befintlig samfällighet. Vägen är dock mycket äldre än så. Förutom för transporter till Långshyttan och vidare har den använts som sommarväg till byns utskog och fäbodar.

- Kvarnvägen har varit den snabbaste och kortaste gång- vägen mellan Berga och bortre delen av Kyrkberget och Långs-hyttan.

Att Kvarnvägen på äldre tid haft stor betydelse framgår av det omfattande arbete som lagts ned för att göra vägen farbar.

Nu har en 700 meter lång sträcka av kulturstigen utplånats sedan skogsvårdsstyrelsen utfört markberedning. Dessutom har två gamla kolbottnar, kolmileplatser, skadats allvarligt.

- Kolbottnar räknas som kulturskyddade och de syns väldigt tydligt om man råkar köra in i dem. Uppenbarligen är personalen som arbetat i området outbildad, säger Malmgren.

Att gamla stigar och huvudleder i skogarna försvinner på grund av att folk inte använder dem har Sten Malmgren förståelse för. Men han tycker inte att gamla vägar ska förstöras genom ingrepp, allra minst av skogsvårdsstyrelsen.

- Enligt min uppfattning är det direkt olagligt.

Olle Lind på länsstyrelsens kulturmiljöenhet har ännu inte fått det aktuella ärendet på sitt bord.

- Jag har inte hunnit sätta mig in i ärendet ännu. Men generellt finns det ju hänsynsregler i samband med avverkning.

Enligt Olle Lind finns det gamla vägsträckningar som är fornminnesskyddade, exempelvis Kungsvägen i Hedemora.

- Hur det är med Kvarnvägen vet jag inte ännu.

Han hävdar att det är sällsynt att någon med berått mod går in och förstör kulturminnen vid avverkning.

- Det är alltid den som ska göra ett ingrepp som har ansvar att ta reda på vad som gäller för området. Jag ska sätta mig in i ärendet om Kvarnvägen när jag har anmälan på mitt bord, säger han.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons