Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan granskad

Annons

- Utredningsperioden är alldeles för kort för att man ska kunna dra några slutsatser om verksamhetens inverkan på barnen, förklarade Anna Bjurström då hon berättade för politiker om utredningen.

Då kulturskolan startade för tre år sedan bestämdes det att den skulle bedrivas som försöksverksamhet i tre år och utvärderas.

Dalarnas forskningsråd som fick i uppdrag att ureda verksamheten anlitade Anna Bjurström. Hon bor i Örebro och är forskningsassistent på universitetet där.

Utredningen som krävt motsvarande sex veckors heltidsarbete har kostat 80 000 kronor. Anna har inte pratat med berörda barn, hon har varit med på några av kulturskolans verksamheter och talat med några lärare och skolledare.

- Det är ambitiöst av kommunen att satsa på kulturskolan, ingen annan kommun har en sådan verksamhet där alla skolor får ta del av den här sortens kulturskoleverksamhet, konstaterar Anna.

De fyra personerna på kulturskolan arbetar med 1 150 barn och 150 lärare. Tiden för varje skola blir således begränsad.

Kulturskolan har behövt de här tre åren för att finna sina arbetsformer. I början upplevdes kulturlärarna som "främmande fåglar" som kom på besök. Med tiden har kontakterna mellan vanliga lärare och kulturpedagogerna förbättrats för att kulturprogrammen ska bli mer integrerade i skolverksamheten.

Målet med kulturskolan är inte att stärka de estetiska ämnena i sig. Verksamheten ska bidra till pedagogisk förnyelse och hjälpa lärare och barn med nya inlärningsmetoder i vardagsarbetet.

Om detta ska uppnås kan det bli nödvändigt att sudda ut gränserna och inte tala om kulturskolan som någonting speciellt utan bara om förskola-grundskola, påpekar Anna Bjurström.

Om kulturskolan blir kvar som egen enhet vet ingen ännu. Anna Bjurström konstaterar att kommunen brottas med besparingar och att det finns planer på att lägga ner skolor, Skålö och Kvarnåker har nämnts.

- I ett sådant läge är det naturligt att det blir tal om att lägga ner kulturskolan, speciellt om den uppfattas som en lyx, och det kan den göra så länge verksamheten har epitetet projekt eller försök. Anna Bjurström påpekar dock att läroplanen ålägger kommunerna att ge barnen möjlighet till olika uttrycks- och inlärningssätt.

- Jag får lov att smälta det här, säger Jan-Erik Stövling som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han tror att det blir först i höst som nämnden behandlar frågan om kulturskolans vara eller inte vara.

- Ett beslut måste fattas före hösten, antingen då kommunfullmäktige sammanträder den 18 juni eller på ett extra möte under sommaren, anser kristdemokraten Torsten Larsson.

Eftersom tiden för försöksperioden går ut nu menar Torsten Larsson att verksamheten inte kan fortsätta i höst utan beslut i kommunfullmäktige.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons