Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpriset till orkesterföreningen

Annons

"Det är unikt i Sverige att en ort av Malungs storlek sedan 80 år tillbaka har en egen symfoniorkester som vid flera tillfällen varje år förgyller Malungsbornas musikliv med konserter".

Så lyder den officiella motiveringen till utmärkelsen som delades ut av kommunfullmäktiges ordförande, Johnny Skottheim.

Utöver checken på 10000 kronor överlämnades blommor samt ett diplom som visar att föreningen nu tillhör den exklusiva skara som fått ta emot kulturpriset sedan det instiftades.

- Det är naturligtvis oerhört glädjande att vi fått det här priset och en stor uppmuntran inför fortsättningen, säger Tore Lispa som är orkesterföreningens ordförande och som själv varit medlem sedan 1960.

Orkestern har idag omkring 15 medlemmar och leds av Bengt Matsson som musikalisk motor.

Flera i dag framstående musiker har fått sin fostran inom orkesterföreningen. Bland dessa kan nämnas Annelie Jonsson från Torgås som idag återfinns som förste violinist i Kungliga hovkapellet.

För dem som vill ta del av kulturpristagarnas musik gäller det ändå att ge sig till tåls.

- Nästa planerade konsert blir först under allhelgonahelgen då vi kommer att framföra specialkomponerad musik för dansband och orkester i samband med hemvändardagarna i Malung. Bengt Matsson har skrivit musiken som kommer att framföras på Orrskogen av orkesterföreningen tillsammans med Erik Lihms orkester, berättar Tore Lispa.

Kulturpriset i Malung instiftades 1978 då priset gick till kvartetten Mass Evald Henriksson, Agnes Larsson, Bondas Ivar Larsson och Anton Moberg för deras insatser inom släktforskningen.

Sedan dess har priset delats ut årligen med undantag för 2001 då ett uppehåll gjordes.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons