Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpris till bygdens son

Annons

Bygdens Bernt Hellberg är en av tre som i år delar priset och det var alltså på midsommar som utdelningen skedde.

En gudstjänst inledde ceremonin och därefter höll kulturchef Margaretha Hedblom ett anförande om midsommaren. Och sedan kallades Bernt Hellberg fram för att ta emot bukett och diplom.

- Det är egentligen andra som gjort allting; jag har möjligen varit lagledare, anser pristagaren själv lite väl blygsamt.

För där skarvar han nog en aning åt fel håll. Han är en av de ledande krafterna i ortens bygdeliv och i prismotiveringen nämns bland annat insatsen för Rörbäcksnäs-arkivet. frågan är nog ändå om inte de djupaste fröna han odlat är arbetet med Hartass, den långlivade skoltidningen där generation efter generation av Rörbäcksnäsungar kollektivanslutits - i positivast tänkbara betydelse - som skribenter under det hellbergska redaktörsskapet.

- Och nu tycker jag att alla barn ska ge sig ut och plocka alla blommor de kommer åt så vi kan klä stången. Fast kanske inte just de här blommorna, undantar Bernt Hellberg och höjer sin hyllningsbukett.

Årets två övriga kulturpristagare är veteranfotografen Inge Persson, som fick sitt pris i en privat ceremoni, och Malungsfors Yvonne Eriksson, som får sitt pris senare i samband med uppsättningen av bygdespelet Under samma himmel.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons