Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpersonlighet fyller 50 år

Annons

Staffan Helje är född i Grimsåker och uppväxt på Orrmyrheden i Malung. Han tillhör en av bygdens mest kända kulturpersonligheter och har sysslat med konst sedan slutet av 1960-talet och under årens lopp har han medverkat i en mängd utställnigar både i Malung och på andra orter.

Eftersom Staffan Helje kommer från en konstnärssläkt har han alltid varit konstintresserad av konst och första gången han ställde ut var i höstsalongen 1968. Den första separata utställningen hade Staffan Helje 1974 i Malung.

Staffan Helje är sedan 1977 anställd i kommunen för att ordna utställningar och teaterföreställningar och han arbetar här för konstföreningen, teaterföreningen och andra kulturella föreningar i Malung. Han fungerar också som föreståndare för konstsalongen Galleri Grönland i Malung som kom till 1989 och som drivits i konstföreningens regi sen 1995.

1969 engagerade sig Staffan Helje mycket för ungdomen i Malung och drog bland annat i gång en ungdomsklubb som sysslade med musik för att ungdomen skulle ha något att syssla med. Staffan Helje är också engagerad i handikapprörelsen och då bland annat de synskadades förening.

Staffan Helje är mycket intresserad också av poesi och har skrivit en del poesi själv som han gett ut. Han har också medverkat i bland annat Falu Kuriren med kulturartiklar och har också under vissa tider varit med i olika körer eftersom musik och sång också är ett stort intresse.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons