Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturområde växer igen

Annons

I oktober, för ett år sedan, flyttade familjen Tostemar från Stockholm till Nyhammar där de köpt herrgården av Maria Hodges.

- Vi ville bo nära naturen och låta våra barn växa upp här, säger Marie-Terese Tostemar.

Herrgården med sin långa historia ser de som något som bör bevaras och så också dess omgivningar.

Precis bakom fastigheten, på mark som inte tillhör herrgården, finns ett vattendrag med en damm, något som paret Tostemar tyckte var fint även om det var igenväxt och dåligt med vatten i fåran. När de flyttade in trodde att det var på gång att vattendraget skulle renas från sly, fallna stockar och dy.

- Det finns mycket djur här. Fisk finns i vattnet och bävrar har vi här också, säger Marie-Terese Tostemar.

Även rådjuren har en stig ner till vattnet där de dricker.

Men under sommaren växte fåran igen allt mer och frågorna om vem som ansvarar för vattendraget var svårt att få klarhet i. Pratet om att fåran skulle muddras ville ingen kännas vid.

- Det finns ju fisk här men den kommer ingenstans, säger en bekymrad Marie-Terese Tostemar.

När vattnet blev stillastående uppstod också dålig lukt och paret kontaktade miljö- och byggnadskontoret i Ludvika för att be dem röja upp i vattenfåran.

VB kraft erbjöd sig att fylla på vatten vid behov, något som de inte enligt vattendomen har någon skyldighet till, men som de ändå kunde göra av ren hjälpsamhet.

- Vi har inte märkt att vattennivån skulle ha höjts, säger Marie-Terese Tostemar som i stället noterat att växtligheten har ökat så att fåran där vattnet rinner fram nu är mycket smalare.

- Detta är ett kulturområde med stort värde och vi är många som vill att det återställs i sitt ursprungliga skick, påpekar paret Tostemar tillsammans med flera grannar.

En som håller med är John "Jonte" Haag.

- Jag brukade bada här som barn, säger han och tittar på vattnet som i dag inte skulle räcka till knäna.

Familjen Tostemars krav på att fåran ska rensas från växtlighet, fallna träd och dy känner sig inte VB kraft skyldigt att göra.

Miljö- och byggnadskontoret bedömer att det hela handlar om vattenverksamhet och har skickat ärendet vidare till länsstyrelsen i Falun.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons