Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturnatten – en efterlängtad folkfest

Annons

Kulturnatten, ett helt nytt oprövat arrangemang i Hedemora. Hur skulle det tas emot av Hedemoraborna?
Tidningens utsände pratade med ett stort antal människor under kvällen. Upplevelsen är samstämmig: ”Vi behöver det här efter allt det tråkiga som hänt i sommar, det här ligger rätt i tiden”.
Daniel Hedström, musikkårens dirigent, säger:
– Jag tror att Hedemoraborna är svältfödda på kulturupplevelser, hoppas det blir mer av det här.
Det råder fortfarande dagsljus när kultur- och fritidsnämndens ordförande Lillemor Gunnarsson invigningstalar på Stora torget inför en åldrad publik. Hedemora musikkår spelar och Manskören sjunger.
– Det här är en stark manifestation mot våldet, säger hon.
Det råder en lite trevande men god stämning på torget. Sakta men säkert sker det. I takt med att skymningen faller fylls gatorna med Hedemorabor, barn, unga och äldre. Vuxenskolans unga dansare bjuder på breakdance, streetfunk och jazzdans.
Överallt är det folk, aktiviterna konkurrerar inte ut varandra. Martin Kock-rummet är knökfullt med sjungande människor. Åsa Leijonclou ger ett uruppförande av Kerstin Heds dikt Bondhustrun, som hon tonsatt.
– Jag är överväldigad över responsen, det här trodde jag aldrig jag skulle få uppleva, säger Birger Sjungargård, Martin Koch-sällskapets ordförande.
På Gammelgården har omkring 60 personer samlats för att se när Old Town Squaredancers uppvisningsdansar. Minst lika många har samlats i Theaterladan för att lyssna när Barbro Hjort af Ornäs läser dikter. I Myntparken har flera hundra ungdomar samlats för att lyssna på popmusik framförd av banden The Proof, Cucumber, Again Again Again och Basically the same. Där finns många vuxna i publiken.
Gamla kulturskatter visades upp, saker som många känner till men aldrig sett. Nu var det många som fick se kyrksilvret. Henrik Wigge, ny ägare till Köpmansgården, öppnade upp det gamla valvet där de yngre fick höra sagor. Och när hade Wahlmanska huset senast 400 besökare under en och samma kväll? Publikrekord. När var det senast ”utsålt” till kallbadet i Hönsan där det nya hopptornet invigdes?
– Kulturförvaltningen har gjort ett jättejobb. Vår nya kultursekreterare Mirja Timmerlid förtjänar stort beröm, säger Lillemor Gunnarsson.
Hon är särskilt glad över att också många unga sökte sig ut under natten och att det blev en mix med äldre.
– Med ett bra koncept går det att locka ut Hedemoraborna till folkfest.
Kultur- och fritidschefen Kjell Rosén pustar ut över en kopp kaffe under söndagen.
– Vi har så mycket här i kommunen, tänk bara Annaskolans framträdande Spektakel.
Kulturnatten i Hedemora är ett arrangemang som kommit för att stanna.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons