Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturnämnden säger nej till camping

Annons

Att kulturen säger nej till en campingplats i centrala Malingsbo gör inte intryck på miljöskyddet.

- Vår uppgift är att utreda om sakfrågan ryms inom plan- och bygglagen, och det gör den, deklarerar Norbert Junker, s, miljö- och byggnämndens ordförande.

Den "heta frågan" i det här sammanhanget är planerna på att etablera en mindre campingplats invid vandrarhemmet som ska startas i Malingsbos nedlagda skola.

Vandrarhemmet fick klartecken vid nämndens förra sammanträde efter att den sökande gått med på att bygglov skulle sökas separat för campingen.

På grund av semestrarna släpade också ett yttrande efter, kulturnämndens.

Vid den tidpunkten framgick det att 21 fastighetsägare i grannskapet inte hade något emot vare sig vandrarhem eller camping.

Sammanlagt fem yttranden deklarerade dock ett motstånd mot campingen. Till de tveksamma sällade sig också Dalarnas Museum.

Antikvarien Ann-Marie Gunnarsson klargör att om husvagnsuppställningen blir synlig från det riksintressanta herrgårds- och kyrkoområdet så är campingen tveksam.

Den linjen förefaller även kulturnämnden ha slagit in på. Kulturpolitikerna säger nej till campingen som betecknas som ett störande inslag i den kulturhistoriska miljön.

Dessutom påminner kulturen om det faktum att det redan finns en stor camping på nära håll.

Men som sagt, den typen av aspekter ingår inte i miljö- och byggpolitikernas uppdrag att ta ställning till. Affärsmässiga eller kulturella synpunkter bryr sig inte plan- och bygglagen om.

Det enda egentliga villkor som miljö- och byggnämnden ställer är att buskar och annan växtlighet ska planteras så att husvagnsuppställningen inte blir synlig från herrgårds- och kyrkoområdet.

Tilläggas kan att den planerade campingen ska erbjuda cirka elva husvagnsplatser.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons