Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturmix med krukväxtnostalgi

Annons

Hemtrevligt och småmysigt som en pelargon blev finalomgångens kulturmix.

När Ann Nilsén, konstvetare och länsantikvarie i Gävleborgs län kom på besök, blev det med ett urval av Gävleborgs museums stora fotografiskatt - ett blommande sådant.

- Men bara en bild av våra - vi har en miljon - är en bild bara på en blomma, tagen för blommans egen skull, förklarade Ann Nilsén.

I stället blev det en kväll med sekelskiftesmiljöer - här fanns blommorna som rekvisita, som bakgrund eller helt enkelt förevigade tillsammans med en jubilar en högtidsdag.

Hemmmiljöer med mönster i överflöd - men även offentliga miljöer som blommade, som badhuset i Sandviken där badmästaren i smedförkläde höll ett öga på sina elever i den rikliga växtligheten.

Eller en interiör från hovfotograf Karl Larsson där blommorna användes i arrangerade scener - eller sjukhemmet i Gävle.

- Titta hur patienterna liksom ligger i givakt, kommenterade Nilsén den strikta skildringen av en jul på dåtida sjukhus.

Att intresset för växter går i cykler kunde kvällens föreläsare konstatera, liksom att de gröna växterna som var populära på 1870-talet kom tillbaka 100 år senare. Nu är det de blommande krukväxterna som är mest i blickfånget.

- Intresset är speciellt och det tror jag beror på den pelargonboom som har varit, fastslog Ann Nilsén.

- Det finns de som är riktigt galna, som samlar intensivt på pelargoner - finns det några sådana här, undrade hon och fick genast ett antal nickningar till svar.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons