Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturmakarna lämnar Vinäs skola

Annons

För två år sedan lades byskolan i Vinäs ned. In flyttade istället en mindre stödverksamhet, Lyftet, för elever från årskurs sju till nio samt flera kulturarbetare.

Nu lämnar ett av kulturföretagen Vinäs skola. Det är Kulturmakarna med Martin Göthberg och hans fru, Britt-Mari Halvarsson.

- Vi byter lokal, berättar Britt-Mari.

- Det är mera praktiskt sedan både jag och Martin har återgått till vanligt arbete, vilket gör att kultursysslorna får drivas vid sidan om.

Martin är lärare på gymnasiet medan Britt-Mari ska börja en lärartjänst på deltid vid grundskolan i Leksand till hösten. Verksamheten med teater, textil och keramik, kommer Britt-Mari att bedriva i lokaler i hemmet på Sollerön.

Dessutom är Britt-Mari med i den ekonomiska förening, som bedriver försäljning av konst och hantverk på Kaplagården i Mora sedan april månad. Det är nio kvinnor som förenade sig för att visa upp sina färdigheter i en gemensam lokal.

- Det är en jättebra plats, dit både turister och Morabor hittar, konstaterar Britt-Mari sedan verksamheten pågått några månader.

Det är Mora kommun som äger Vinäs skola. Enligt Hans Kronberg, kommunens fastighetschef, är den lokal som Kulturmakarna säger upp med tre månaders uppsägningstid, den enda som är ledig.

Förutom skolverksamheten Lyftet finns tre kulturarbetare i huset i tre lokaler samt en cateringfirma i skolans kök.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons