Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturkrocken i Hjortnäs

Annons

Invigningen av sommarutställningen "Från Sundsbäck till Magrösheden" i A.E Sjögrenshuset i Hjortnäs på lördagen fick en något oväntad inramning.

Mullrande raggarbilar i massor med mer eller mindre uppspelta passagerare störde invigningen på endast fem meters håll.

- Det var en oerhörd kulturkrock det här, tyckte Lars-Erik Eriksson som sitter med i styrelsen för Hjortnäs Sunnanängs

byalag för hembygdsvård.

Många hade samlats för att övervara invigningen av sommarutställningen men inte visste de att Big Lake Run pågick samtidigt. Docenten och språkforskaren Erik Olof Bergfors hade knappt inlett sitt anförande om de gamla ortsnamnen förrän vrålåk som Chevrolet, Pontiac och Plymouth sakta började mullra förbi. Inte nog med det störande billjuden. Även de bilburna gjorde sitt till för att både höras och synas.

- Många gånger har jag hållit föredrag, sa Bergfors, men aldrig har jag blivit störd på det här viset. Många gånger har jag undervisat skolbarn också, men aldrig har jag blivit störd på det här viset.

Alltnog. Erik Olof Bergfors tolkningar av ortsnamnen i Hjortnäs och Sunnanäng är ett digert arbete och värt att ta del av. Sommarutställningen tar med besökaren på en resa från "Gummans kurva" i Sunnanäng och vidare genom Hjortnäs. En pedagogiskt upplagd utställning som också innehåller en gammal sjökarta från år 1900 över Siljan och Orsasjön men även en hel del annat av historisk art.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons