Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturfest med gUNGA

Annons

gUnga, där g står för Gagnef, bildades i september och har ett dussintal medlemmar.

- De flesta är från den östra kommundelen, men vi hoppas få fler medlemmar och nå ut även till ungdomarna i den västra delen, säger Anders Brandström och tillägger att föreningen är öppen för ungdomar från högstadieåldern till 25-årsåldern.

Han och hans kamrater hoppas kunna engagera fler ungdomar genom att gUNGA den 13 april arrangerar en kulturfestival inom ramen för Ung kultur möts, UKM, ett riksomfattande och årligen återkommande arrangemang som i år har nått Dalarna.

- UKM-festivaler arrangeras i år i Gagnef, Orsa och Ludvika. Delar av utbudet under lokalfestivalerna kommer den 27 april att visas upp vid en länsfestival i Falun, berättar Fredric Stein och tillägger att deltagarna också har chans att få representera Dalarna vid en riksfestival.

Vad är det då som kommer att visas upp vid Gagnefsfestivalen i Lindberghallen?

- Det avgör kommunens ungdomar, men tanken är att unga kulturutövare ska få möjlighet att mötas och utbyta tankar, erfarenheter och idéer. Bland de första som anmälde sig var några unga filmare och en musikgrupp, men festivalen är öppen för alla kulturformer, exempelvis dans, teater, poesi, bild, skulptur, texter och cirkus, förklarar Johan Målare.

Den 8:e mars är sista anmälningsdag och gUNGA-ledningen hoppas att många unga kulturutövarna tar chansen att visa upp sig och sina alster. Inbjudan har gått ut via bland annat skolorna.

- Scenen är öppen. Vi sätter inga gränser, utan låter ungdomarna avgöra vad som är kultur och vad som ska inträffa och visas under festivalen, säger ungdomarna.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons