Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturens sparkrav i fokus

Annons

Ulla Rombo hade tidigare under kvällen pläderat för Mirandas verksamhet och farhågorna för att den måste krympas. Detta med anledning av att Åsa Jareholm under allmänhetens frågestund, som inledde sammanträdet, ställt en del frågor om konsekvenserna för Miranda om det måste sparas kraftigt.

När budgetdirektiven kom upp till behandling yrkade Ulla Rombo att kulturnämndens sparkrav skulle minskas med en halv miljon kronor.

Olov Carlsson (mp) yrkade att kulturnämnden skulle slippa spara över huvud taget och ansåg att finansutskottet skulle hitta annat sätt att spara.

Ingvar Niilimaa (mop) ställde upp bakom det yrkandet, medan vänsterpartisten Rainer Hielle ansåg att budgetdirektiven skulle tas med de ramar som satts, men att kulturnämnden skulle undantas och återremitteras för att finansieringen av 1,5 miljon kronor skulle lösas på annat sätt. Hielle ville ha en revidering av politikerlönerna till 2002 års nivå. Då skulle 1,5 miljoner kronor vara inhämtade.

Flera andra debattörer underströk att Miranda bedriver en mycket bra verksamhet, och inte borde behöva drabbas så hårt av sparkravet. Det kan finnas andra bitar att ta av. Samtidigt menade man att samma hårda sparkrav vilar över övriga verksamheter i kommunen och beslutet blev ett bifall till kommunstyrelsens förslag där alltså även kulturnämnden får dra sitt strå till stacken.

Mot beslutet reserverade sig Olov Carlsson, Ingvar Niilimaa och Ulla Rombo.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons