Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturchef vill inte ansvara för verksamhet utan pengar

Annons

Kommunstyrelsens förslag är, som vi berättat tidigare, att minska budgetramarna för kulturen med 1,5 miljoner kronor, vilket är mycket med tanke på att hela budgeten för kulturen i år ligger på cirka 19 miljoner kronor.

Ännu längre köer för barn som vill spela ett musikinstrument blir en direkt konsekvens av minskade ramar för kulturen.

- Redan idag köar 50 barn till musikundervisning efter de sparkrav som vi har i årets budget. Redan dessa sparkrav var omänskligt stora. Om ingen i personalen blir sjuk kommer vi att klara kraven för i år, annars inte, säger Janusch, som i sin budget ansvarar för 60 anställda inom kulturförvaltningen.

- Vi har redan dragit ner med fyra tjänster, bland annat genom att inte ersätta två personer i samband med naturlig avgång.

Sparkravet inför nästa år är ett mörkt moln för kulturen. Ett annat aktuellt diskussionsämne i dessa dagar är var den kultur, som trots allt blir kvar, ska husera framöver. Stanna kvar i nuvarande fastighet vid Köpmannagatan eller flytta till före detta Mattsons Järn, är frågan som splittrar politikerna.

En färsk tjänstemannautredning visar att det blir billigare att stanna kvar i nuvarande bibliotek/ kulturhus.

- Om det i den tanken förtäckt ingår att lägga ner kulturskolan Miranda blir det kanske billigare i kronor och ören. Men då kommer vi fortfarande att ha kvar omoderna, ineffektiva ytor som vi betalar överpris för, säger Bernd Janusch.

Mattsons Järn är "tre villor större" till ytan än nuvarande kulturhus, vilket en del sett som en "smygökning" av kulturverksamheten.

- Så är det inte, säger Janusch. Vi ska istället sammanföra verksamheter som inte finns i dagens kulturhus, Miranda och Slussen till exempel.

- Det blir alltid dyrare att hyra än att äga själv. Det hör till spelreglerna på marknaden. Icke kommersiella fastigheter ska ägas av kommunen. I dagsläget är kostnaderna jämförbara år 1 för de båda husen. År 5 är det bevisat att det blir billigare för kommunen med kulturhus i Mattsons Järn, säger Bernd Janusch.

- Vi måste också lära oss av historien. Jag tror inte att politikerna var helidioter när de beslutade om ett långt och dyrt kontrakt med Skoglunds förra gången. Ändå blev det fel.

- Alla borde komma till samma slutsats i den här frågan om de stiger av från sina hästar, säger Bernd Janusch, som är övertygad om att Mattsons Järn blir det både verksamhetsmässigt bästa kulturhuset och det billigaste, på sikt.

- Jag sviker framtiden och min egen övertygelse om jag inte arbetar för det. Jag tror också att kunskapen segrar över okunnigheten.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons