Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturchef i ny storm

Annons

Det tycks aldrig bli lugnt på kulturförvaltningen. Förra gången det stormade som värst var 1997. Personalen mådde så dåligt att de fackliga organisationerna krävde att politikerna skulle gripa in. Orsaken var Anders Lundgrens ledarstil som personalen upplevde som toppstyrning.

Även revisorerna kom med kritik men gav också kulturnämnden en släng av sleven för bristen på tydliga målsättningar och föråldrad organisation.

Det blev också en hel del bråk kring den nya organisationen som skulle tas fram. Samarbetet mellan förra bibliotekschefen Pia Witt och Anders Lundgren var också föremål för en del stridigheter.

På grund av allt trassel ville politikerna inte ge Anders Lundgren ett nytt förordnande på mer än två år. Den tiden har snart gått och verksamhetsutskottet ska ta ställning till om han ska få fortsätta.

Då reagerade personalen och kom med förnyad kritik. Den blev så pass hård att de fackliga organisationerna beslöt att låta personalen besvara en enkät om hur de såg på Lundgren och på sin arbetsmiljö.

Av de 40 anställda besvarade 34 enkäten och en övervägande majoritet vill inte ha Lundgren kvar som chef. Kritiken gäller fortfarande hans sätt att leda förvaltningen. Den upplevs som toppstyrning. Arbetsmiljöklimatet upplevs vara i botten och anställda säger sig vara rädda för repressalier om de yttrar sig öppet.

I går redovisade de fackliga organisationerna resultatet av enkäten för personalchefen Leif Sieurin och på måndag kommer de att visa den för verksamhetsutskottets presidium som ska ta ställning till om Anders Lundgren får förnyat förordnande.

Mer läsning

Annons