Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturarv svårräddat vid brand

Annons

Husen är bara tre exempel på kulturhistoriskt intressanta byggnader i centrala Falun med undermåligt brandskydd, enligt brandinspektör Bertil Uhlin.

Han tar oss med på en rundtur genom gamla Herrgården och vidare till kvarteren längs Blind-

gatans norra delar.

- Ja, du ser, det finns hur många exempel som helst, säger han efter att vi även passerat bland annat Tvärns gård i gamla Herrgården, Buskenströmska gården och Koppgummans gård i Östanfors.

- Och så här fortsätter det även på Elsborg, säger Uhlin.

Många av byggnaderna är skylt-ade med stolta historiska beskrivningar och anses värda att skydda och bevara.

- Men skydda mot vadå? Inte brand i varje fall, suckar Uhlin.

Han ser pittoreska Vassbrittas gård som ett typiskt högriskobjekt. Gården har byggts till i omgångar och slutligen försetts med ett plank över till granngården.

- Sitter det inte ihop så sätter man ihop det. Det förhindrar ju inte spridning mellan husen precis, säger Uhlin som anser att man trots gårdarnas välbevarade skick måste tillåta vissa ingrepp för att höja säkerheten.

- Vassbrittas gård borde åtminstone få automatiskt brandlarm kopplat till räddningstjänsten och förses med rätt släckutrustning. I sammanhanget rör det sig inte om stora kostnader, säger han.

Räddningstjänsten har nyligen kartlagt Faluns världsarvsklassade täta träbebyggelse. Men det finns mycket kvar att göra för att höja säkerheten och i det arbetet ses Eksjö kommun som en förebild. Där har ett samarbete mellan kommunens räddningstjänst och kulturvårdare resulterat i ett stort antal säkerhetshöjande åtgärder i Gamla Eksjö med sin medeltida stadsplan.

Falu kommun borde ta lärdom, och ta ansvar för inte bara sina egna kulturbyggnader utan också för att hjälpa privata fastighetsägare att höja brandsäkerheten i de kulturhistoriskt intressanta byggnaderna, kanske med hjälp av EU-medel, tycker Uhlin.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons