Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och fritid skyndar långsamt

Annons

Som NLT tidigare berättat har nämnden ställts inför ett mycket tufft besparingsprogram, vilket bland annat innebär en halvering av anslaget till Dan Andersson Veckan (100 000 kronor) och

att bidraget till Ludvika Blues

(50 000) dras in. De delar av sparbetinget som togs av nämnden avser besparingarna rörande Sporthallen och Folkets hus. Pensionsavgången på kansliet kommer heller inte att ersättas.

- Tuffa tag om vi samtidigt ska kunna behålla de fina evenemangen på samma nivå och helst också bygga ut dem för att dra hit ännu mera folk och bjuda Ludvikaborna på verkligt högklassig kultur, säger Ingvar Henriksson (s), nämndens ordförande.

- Visserligen kanske någon hävdar att Dan Andersson Veckans program är i mastigaste laget, att det händer för mycket så att publiken inte hinner hänga med på allt.

- Men vi ser saken så att alla kommunmedborgare måste ha en chans att ta del av utbudet. Det får inte bli ett hinder att alltför många evenemang hamnar på "fel" ställe ur publikens synvinkel.

Det bör helst finnas tillgång till program i snart sagt varje hörn av kommunen.

Här är man på god väg att lyckas med hjälp av allt flera lokala föreningar och byalag som hör av sig och vill ta sig an olika programpunkter.

- Vi måste börja titta på möjligheterna att få vissa intäkter på det här arrangemanget också. Det mesta är ju faktiskt praktiskt taget gratis, eller näst intill. Många av de som kommer hit till den veckan är förbluffade över att vi inte tar mera betalt för de olika programmen, säger Henriksson.

Han fortsätter:

- Här kanske vi bör tänka om. Vill vi behålla evenemang av den sortens storlek och kvalitet så kanske vi ska kunna tänka oss att betala en och annan krona för att få ekonomi på arrangemanget och därmed ha råd att hålla samma standard som tidigare.

- Vad vi måste göra nu är att börja se över hur vi ska kunna få in flera aktörer i sammanhanget, säger Henriksson. Här finns det ekonomiska möjligheter.

- I fallet bluesfestivalen, som ju hotas av en nedskärning i anslaget på 50 000, vilket hotar hela festens existens, borde det inte vara omöjligt att få musikbranschen intresserad att stötta oss.

- Produktionsbolag, skivbolag och andra bör se en möjlighet till fin reklam genom att få visa upp sig i det här sammanhanget. Ludvika Blues börjar bli stort och det är fin PR att få visa upp sitt band här, menar han.

- Vi måste bli bättre på att nosa upp pengar som kan göras tillgängliga för evenemangen, menar Henriksson som också betonar att kostnaderna för evenemang inte är den tunga utgiftsposten.

Tvärtom är det just den biten som är den mest blygsamma vad det gäller förvaltningens verksamhet. Bidragen utgör en betydligt större del av kakan liksom personalkostnaderna.

I december ska budgeten för nästa år läggas fast.

- Det är en tuff uppgift, så det gäller att se över de olika alternativen så grundligt som möjligt, säger Ingvar Henriksson.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons