Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och fritid delar upp sin önskelista

Annons

I stället för att göra en förteckning över 15 "tunga" poster, har man valt att dela upp budgetönskemålen på tre år, där varje år får en stor utgift och flera mindre. Dessutom har tekniska kontorets och kultur- och fritidsnämndens politiker och tjänstemän redan från början samarbetat med förslaget.

- Tidigare har vi gjort 1-årsbudget. Önskat 15 tunga "grejor" och möjligen fått en skärv, säger Ingvar Henriksson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Dessutom har föregående års nämnds priolista ställts mot tekniska kontorets lista på externa fastighetsinvesteringar och i slutändan resulterat i en gemensam lista med stora förändringar från utgångsläget. Tjänstemännen har tidigare år tagit fram investeringsönskemålen, därefter har politikerna fått titta och säga sitt. I år börjar man alltså i en annan ände och ser redan från början tillsammans på investeringsbehov och prioriteringar.

Högsta prioritering i 2005 års budget har sporthallen och utbyggnaden av simhallen med äventyrs- och familjebad, liksom en överbyggd altan för ett nytt gym.

- Här har det som bekant diskuterats en annan finansiering, att pengarna inte ska behöva tas ur investeringsbudgeten, men den diskussionen behöver vi inte ta igen, just nu, konstaterar Henriksson.

Som punkt två på listan kommer projektmedel till ett åtgärdsprogram för restaurering av sädesmagasinet och smedsbostaden på Hammarbacken.

- Det kan ske i tre etapper och finns med på listan som punkt tre och fyra för 2006 respektive 2007, säger Henriksson.

Prio tre har en fri och rullande pott för att kunna underhålla kommunens kulturbyggnader.

ABB- hallen behöver en avfuktare för att minska fukt och mögelangrepp. Låssystemen på Hillängen, Grängesvallen, badplatser och i sporthallen börjar bli gamla. Efter 20-25 år i "tjänst" kan tillverkarna inte längre garantera att det finns reservdelar och systemen måste bytas ut. Även staketet runt Hillängens idrottsplats behöver bytas eller repareras.

Som sjua på önskelistan nästa år kommer en mobil konstsnöanläggning för kommunens el-ljusspår. Sista punkten 2005 är en projektering av en näridrottsplats i samband med att hockeybanan i Håksberg flyttas.

Förutom utbyggnaden av simhallen är det förhållandevis små kostnader för investeringar som räknats in nästa år.

- Potten för underhåll av kommunens kulturbyggnader kan röra sig om cirka 200 000 kronor, avfuktaren i ABB-hallen runt 150 000, liksom bytet av låssystemen. Restaurering av sädesmagasinet och smedsbostaden runt 0,5 miljon, säger Ingvar Henriksson som tillsammans med Tommy Molin hoppas att man i och med uppdelningen på tre år kan ha större chans att få gehör för investeringsönskemålen hos kommunstyrelsen.

Vänstern och bopartiet hade på måndagens nämndmöte ett eget, gemensamt förslag, där man vill ta bort punkt ett på nästa års investeringslista.

- De vill helt stryka utbyggnaden av sporthallen, liksom punkt två på 2006 års lista, en utbyggnad av glasad fasad för Folkets hus, med utökade ytor för foajé och bibliotek.

Prio ett 2006 är en aktivitetshall, samt underhåll och utbyggnad av Sporthallen och badet. I anslutning till Sporthallen vill nämnderna se en aktivitetshall för sport, kultur och nöjen.

2006 behöver också sargen i ABB-hallen och i Håksberg bytas, uterinken i Håksberg ska flyttas och ett tidtagartorn byggas på Hillängen medan handikapptoalettanläggningen tillgodoses, om förslagen går igenom. Grängesbadet behöver upprustning och ombyggnad, pengar för bevattning av Hillängens B-plan önskas liksom projektmedel för ett visionsarbete runt Hillängens idrottsplats och ABB-hallen. Det sistnämnda innefattar bland annat tillbyggnad av curlinghall och kafeteria, liksom tillbyggnad av huvudläktare och flytt av tennisbanor.

Det tredje året i planeringen, 2007, står automatbevattning av bollplaner i Håksberg, Grängesvallen A och B, samt Stensveden och Räfsnäs högst i prioritering. På 2007 års lsita, som omfattar 12 punkter, finns även band annat en utbyggnadsplan för Räfsnäs ridanläggning, liksom byte av diverse badbryggor i kommunen.

Förslaget för de planerade tre-årsinvesteringarna vann i nämndmötet på måndagskvällen, medan v och bop reserverade sig med syftning på äventyrsbad och Folkets hus arkitektoniska fulländning.

-Förslaget ska manglas i budgeten i höst, säger Ingvar Henriksson.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons