Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur är ingen lyx

Annons

Vad är kultur? Svaren varierar med vem som svarar. Men onekligen är kulturaktiviteter av väsentlig betydelse för hur attraktiv en bygd uppfattas av dess invånare och företag, av besökare och presumtiva inflyttare. Därför är kulturutbudet en viktig del av kommunens ansvar för bygdens utveckling.

Men kulturens största och egentliga betydelse ligger i att den, med olika uttrycksmedel, ger människan inspiration att tänka nytt, påverka skeenden, ifrågasätta attityder och att ställa frågor om det samhälle vi lever i.

Kulturens värde kan i det sammanhanget inte överskattas - dess betydelse för personlig utveckling, för möten mellan människor, för integration, för folkhälsa och för tillväxt är ovärderlig. Inte minst gäller detta för våra barn och unga.

I Leksand görs stora ekonomiska satsningar, som kan komma att bidra till bygdens utveckling. Kommunens styrande får dock inte glömma det som sker i det lilla! Alla ideella insatser som görs inom kulturområdet är väsentliga för bredden och för helheten.

Det lokala kulturlivet kommer även i fortsättningen att i stor utsträckning bygga på ideella insatser. Men samhällets stöd behövs också. Den nuvarande tendensen att de kommunala anslagen till teater och annan scenkonst minskar, samtidigt som kostnaderna för produktionerna ökar, oroar oss som arbetar ideellt.

Vi påminner om att Leksands kommunfullmäktige i sitt kulturpolitiska program har satt upp mål för kulturpolitiken och kräver att kommunen ska leva upp till dessa mål.

Kultur är ingen lyxvara - den är en livsnödvändighet!

KULTURFÖRENINGEN PARADEN

Mer läsning

Annons