Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kullins fall överklagas till Högsta domstolen

Annons

Sohlberg vidhöll att bilföraren gjort sig skyldig till oaktsamhet i trafik och därmed vållat Kullin de svåra skadorna.

Den 1 december kom hovrättens dom och rätten fastslog att 26-åringen hade vållat Kullin kroppsskador genom oaktsamhet.

Domen blev 80 dagsböter å 150 kronor för vållande till kroppsskada och oaktsamhet. Han ska även återbetala reseersättning som han erhållit vid förhandlingarna i tingsrätten efter den friande domen. Vidare ska 26-åringen betala 5 000 kronor av försvarskostnaderna till staten ur egen ficka.

Det kan sägas att hovrätten inte var enig i sin dom. Av de fem ledamöterna i rätten blev utslaget 3-2 för en fällande dom.

Nu har alltså bilföraren begärt prövning i Högsta domstolen. 26-åringen hävdar vad han sagt i såväl tingsrätt som hovrätt nämligen att han inte varit oaktsam i sådan grad att han ska dömas för vållande till kroppsskada. Dessutom har han vidtagit de åtgärder som man kan kräva i den trafiksituation som rådde vi det aktuella tillfället i december 2002.

Ove Kullin förklarade att han var nöjd med hovrättens utslag och att han nu tänker begära ett kraftigt skadestånd för allt lidande och handikapp som han ådrog sig i samband med olyckan.

- Jag tänker att begära 350 000 kronor i skadestånd, förklarade han.

Kullin var medvetslös under fyra dager med svåra huvud- och skallskador. Axel, höfter och knä blev illa åtgångna liksom hörseln.

-Jag var över på andra sidan och vände, konstaterade Kullin efter den hemska upplevelsen.

I ett första skede under vårvintern 2003 lade åklagaren ned förundersökningen i fallet. "Brott kan ej styrkas och åtal är inte påkallat ur allmän synpunkt".

- Då var jag knäckt och förnedrad. Att vi nu fick rätt i hovrätten känns som en befrielse och att rättvisa ändå till slut skipades, konstaterar 66-åringen.

När Högsta domstolen tar upp fallet till prövning är inte fastställt.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons