Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kullen rivs i sommar

Annons

När tingsrätterna i Hedmora och Ludvika slogs ihop med Falun blev det trångbott. En ny domstolsbyggnad på cirka 4 000 kvadratmeter är därför under planering. Placeringen av den blir där restaurang Kullen nu ligger och restaurangen rivs.

Ägaren till Kullen, byggföretaget Byggpartner, har kommit överens med domstolsverket om ett 15-årigt hyresavtal. Men verket får inte ensam teckna ett så långt avtal utan regeringens godkännande. Frågan är nu under utredning och regeringen väntas kunna fatta beslut inom den närmaste månaden.

Men planeringsarbetet för den nya domstolsbyggnaden är redan i full gång i Falun.

Kommunstyrelsens samhällsutskott gav i veckan byggnadsnämnden i uppdrag att låta ta fram en ny detaljplan för området.

I går diskuterade nämnden frågan och den är irriterad över att kopplas in först nu när så mycket redan tycks vara bestämt. Nämnden tyckte inte om dem brådska som nu tycks prägla frågan utan hade gärna sett att den fått vara med i ett tidigare skede, uppger nämndens ordförande Dan Westerberg.

En del av ledamöterna var inte heller särskilt förtjusta över tanken på rivningen av en anrik restaurang och nybyggnad av en stor offentlig byggnad i ett så känsligt område.

- Det var väl inte det första man tänkte sig för Kullen var en spontan reaktion, säger Dan Westerberg.

Därmed är det inte alldeles givet att bara för att man börjar planprocessen så blir det så som intentionerna är, tillägger han.

Till att börja med ska allmänheten få säga sitt vid ett informationsmöte på Kullen vecka 7.

Men krögaren Magnus Westerberg gör ändå sina förberedelser inför en kommande flytt. Han blir enligt planerna kvar på Kullen till någon vecka in i juni. Han arbetar därför med att därefter hitta nya lokaler för sin restaurang- och omfattande cateringverksamhet.

Vilken lokal som kan vara aktuell vill han för dagen inte uppge. Men om allt går i lås så kommer danssugna Falubor att kunna ta sig en svängom en gång i månaden till ett större band lovar han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons