Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kullen rivs för rättvisans skull

Annons

Går allt efter domstolsverkets planerna ska den nya byggnaden ligga där Restaurang Kullen ligger i dag.

Men än är det inte klart. Först ska kommunen utreda lämpligheten med en domstolsbyggnad på Kullen. Detaljplanen ska ändras och ett bygglov ges.

I går kväll höll byggnadsnämnden det första informationsmötet. Det handlade om att Kullen rivs och en helt ny domstolsbyggnad byggs på tomten.

I dag finns det både en läns- och en tingsrätt i Falun. Meningen är att båda ska samlas i samma hus.

Länsrätten håller till vid systembolaget mitt i stan, lokaler som de anställda inte vill lämna. Tingsrättens anställda är trångbodda sedan tre slogs ihop till en i Falun. Störst är bristen på förhandlingslokaler.

Tre alternativ fanns. Den första var att hyresvärden till de nuvarande lokalerna skulle bygga om och ut. Den andra att skaffa nya lokaler i befintliga byggnader. Det tredje alternativet var att någon hyresvärd byggde nya lokaler åt Domstolsverket. Där är man i dag.

Ägaren till Kullen ställer upp. Det nya två-trevåningshuset ska uppta 4 000 kvadratmeter våningsyta i två sammanbyggda huskroppar.

Parkmarken runt omkring ska bevaras är det tänkt.

Nu har alla chansen att tycka till om planerna. Synpunkter som lämnats innan slutet av månaden hinner med till byggnadsnämndens möte den 7 mars. Under våren blir det sedan samråd och utställning av förslaget.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons