Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul som på Hedenhös tid

Annons

Vikingalekar är lika roliga som de nutida varianterna. Kanske lite bättre eftersom de samtidigt ger en insikt i hur man levde i en annan tid.

Det autentiskt byggda huset, besticken, smycken och kläder, allt är vad Sune Bergman kallar en "ren familjeangelägenhet".

Han bjuder tillsammans med fru och barn in till aktivitetsdag varje torsdag under sommarmånaderna.

Där får man prova att karda, spinna och väva, skjuta pilbåge, leka stångstötning och grädda vikingabröd.

Sune, i ylleklädnad med hemvävda band, berättar om smide och vapen och hur kammen var en statuspryl hos vikingarna. Han är lugn och pedagogisk, vänder sig lika mycket till barnen som till de vuxna. Små-vikingar ligger uppkrupna under taket i huset, redo att rycka in och hjälpa till om det skulle behövas. Ingrid Bergman väver stilla vid den öppna elden.

Familjen Bergman använder huset även som sin egen rofyllda vrå. De fiskar lite, paddlar i stockbåten och tar hand om djuren på fäboden en bit bort. De sover under upphängda djurskinn och får ljus från vackert smidda stakar fastsatta på träpelare.

Det går att hyra Vikingahuset för gästabud också. Trendiga företag har lek och fest i skogen, en fluga som går hem och blivit allt populärare. Här finns också en möjlighet för familjen att finansiera sitt projekt.

Torsdagen avslutas med berättarafton. Sagorna och sägnerna drar folk och det kan bli knökfullt runt elden i stugan. Några blir kvar sent, berättar Ingrid, det finns inga fasta tider eller arrangerade måsten.

- Drömmen är att skapa stenålder och bronsålder också i området, fortsätter hon. Då ska man kunna bo här i tre nätter och gå igenom de olika utvecklingsstadierna dag för dag.

Än så länge får det räcka det med vikingatraditionen. Ett familjeprojekt som låter många lära och prova spännande historia.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons