Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul på kultläger

Annons

Kultlägret arrangeras för åttonde året i rad och i år finns det alltså fem olika grenar att välja mellan.

Från början var det tänkt att även teater och filmskapande skulle ingå, men dessa aktiviteter fick ställas in på grund av för få anmälningar.

- Ändå är lägret större i år än förra året, säger Frank Kooistra som är ledare för rockinriktningen.

Rockinriktningen har flest deltagare, med ett 20-tal personer uppdelade i fem olika band. På lägret får de tillgång till varsin replokal och så kallade rockmentorer, som kommer med tips om hur banden kan utvecklas musikaliskt. Utöver detta ingår också en heldag med instrumentlektioner.

I Djuråsskolans gymnastiksal har cirkuseleverna byggt upp en scen som bland annat består av en byggnadsställning, en trapets som hänger från taket och en soffgrupp (!). Eleverna har själva fått komma med idéer om hur scenen ska byggas, framhåller ledaren Axel Immler.

- Jag föredrar att jobba med improvisation. Istället för att bestämma vad deltagarna ska göra försöker jag hjälpa dem att komma på något själva, säger han.

Graffitigänget sysslar naturligtvis med graffiti. Efter en del inledande övningar, där eleverna får göra skisser och lära sig grunderna, målas en barack, i närheten av fritidsgården Kåken i Djurås, med graffitikonst.

Deltagarna i kultlägret kommer från olika delar av Dalarna. De flesta är från Gagnefs kommun och från Falun. Att lägret är uppskattat visas av att flera av årets deltagare varit med tidigare - och valt att komma tillbaka. En av dem är Emese Tot, som deltog som elev för två år sedan och som nu har blivit ledare för dansgruppen.

- Vi fokuserar mest på streetdance och hiphop, men tar även upp andra dansformer. Här får eleverna öva på scenramträdande, lära sig lyssna till musiken och träna sin attityd och utstrålning på scen, säger hon.

På lördag avslutas lägret med en rundvisning i de lokaler på Djuråsskolan där de olika grupperna har hållit till samt med uppvisning i Lindbergshallen.

Kultlägret arrangeras av Gagnefs kommun, Studiefrämjandet och kulturföreningen Gunga.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons