Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul att Christin vann

Annons

En av skolans elever Christin Eklund skrev i höstas ett filmmanus om mobbning och kulstötning.

Hennes nedskrivna bidrag var så framgångsrikt att det belönades med första pris i Mora mediaverkstads manustävling. Priset bestod i en filminspelning av vinnande bidrag.

- Det är lite bråttom, berättar Britt Marie Meyer, från Moras mediaverkstad, medan hon hanterar filmkameran.

Under tre veckor pågår inspelningarna. Christin spelar huvudrollen med sina klasskamrater, vid årskurs sex i Färnäs skola, som medaktörer.

- Parallellt med filminspelningen redigeras det inspelade materialet. Den 15 mars ska den cirka femton minuter långa filmen vara klar och skickas till den internationella Kids for Kids festivalen.

Förra året vann Utmelandsskolans bidrag, Fatta och förstå, en klass i Kids for Kids-festivalen i Bologna. I år arrangeras festivalen i OS-staden Aten. Därav kravet på sporttema i de insända bidragen till festivalen.

Det var i höstas Kulturskolan Mirandas mediaverkstad efterlyste bidrag till filmmanus på temat sport. Barn och ungdomar i åld-rarna 6-16 år fick delta. 72 manuskript lämnades in och Christin Eklund utsågs till vinnare.

Hennes bidrag handlar om en kulstötande skoltjej. På ett djupare plan stöter hon på personliga problem. Båda vuxna och skolkamrater i den närmaste omgivningen visar sina mörka sidor. När mobbning och andra tråkiga relationer sopas under mattan istället för att diskuteras tar filmens unga kvinnliga huvudperson revansch. I kulringen får hon utlopp för sin ilska och stöter i väg kulan långt, inte endast för att segra i tävlingar utan främst för att vinna gemenskap.

Britt-Marie Meyer från Moras mediaverkstad har inför inspelningen bearbetat originalmaterialet tillsammans med Christin.

- Andemeningen i Christins till vissa delar självuppevda berättelse finns kvar. Vissa förändringar har dock varit nödvändiga för passa till en film, berättar Britt Marie.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons