Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krympande styrka oroar

Annons

Förra året bantades den operativa styrkan från åtta till sju personer. Ett befäl och sex brandmän rycker numera ut. Förslag finns om en ytterligare bantning -till 1+5.

Från facklig sida krävs en konsekvensbeskrivning, vilken också ska tas fram. De fackliga organisationerna Ledarna och Kommunal befarar försämrad arbetsmiljö och ökad psykisk press på personalen.

Lars Hellman, Ledarna, konstaterar att vid utryckning i dag kan personalen få med sig en extra tankbil och ett högfordon.

-Görs nedskärningen till 1+5 ställs vi inför att välja mellan högfordonet eller tankbilen. En psykisk påfrestning på befälet som har 90 sekunder på sig att besluta.

Syftet med den tänkta organisationsändringen är att stärka ledningsorganisationen vid större olyckor, men det facket beklagar är om det sker på bekostnad av en sämre slagkraft vid de mindre olyckorna. Ingen personal sägs upp, men det blir delvis andra uppgifter.

Hellman menar att förslaget, som direktionen för räddningstjänsten Dala-Mitt tagit ett inriktningsbeslut om, bara är en del i en trend. En annan bit är bantningen av deltidsstyrkan från 1+4 till 1+2 och den tidigare neddragningen av heltidsstyrkan.

Stefan Andersson, Kommunal, menar att 1+6 är den nivå som krävs på heltidsstyrkan för att göra en fullgod insats vid en "vanlig" bostadsbrand eller trafikolycka. Han säger att Kommunal inte motsätter sig en ny ledningsorganisation, men en bantning av den operativa styrkan tycker de är olycklig.

-I Borlänge finns ett antal stora anläggningar, tunga industrier och stora genomfartsleder. Man vill marknadsföra sig som en trygg och säker kommun. Då ska man inte tumma för mycket på den operativa styrkan, menar Stefan Andersson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons