Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryckeståt i Svärdsjö

Annons

Inför bröllopet som ståndar om en vecka samlades släkt, vänner och bekanta samt en hel del koxfôlk, det vill säga sådana som bara tittar, till kryckeståt i Gammelgården i Svärdsjö.

- Vi vill visa en gammal tradition och inspirera fler att ta upp den, säger Inga Murmester, ordförande i Hembygdsföreningen.

Det var för ett år sedan som Hembygdsföreningen frågade paret Anna Månsson och Patrik Staffas om de skulle vara intresserade av en traditionell lysning.

- Vi hade på känn att de skulle gifta sig och de tyckte att det lät roligt.

I ett följe kommer de uppvaktande upp på gårdsplanen. Brudparet står på trappan till huvudbyggnaden och tar emot. I täten kommer sju spelmän tätt följda av ett ekipage bestående av häst och vagn med en utklädd präst och prästhustru. Sex ryttare håller sina hästar i korta tyglar.

Sist kommer så själva "Kryckan", en stor kraftig tall, dragen av en kraftig nordsvensk.

Vid sidan av står Ulla-Britt Danielsson och iakttar firandet. Hon minns när hon själv var föremål för kryckeståtsuppvaktning.

- Det var 1960 innan jag gifte mig. Vi var två systrar som firade dubbelbröllop och det kom 350 gäster på kryckeståt. Det var en fin dag.

Hon bor i Svärdsjö men är iklädd Sundbornsdräkt.

- Jag kommer ursprungligen från Sundborn så det är därför.

Kryckan, det vill säga tallen, är tänkt att användas till brädor som man sedan kan göra möbler av. Kanske blir det en vagga?

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons