Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronprinsen drog på sig folkdräkt

Annons

Även om Norge brukar vara ett enda böljande röd-vitt-blått hav av folkdräkter på 17 maj var det på torsdagen första gången som en kronprins med familj drog på sig "bunad".

Kronprinsparet Haakon och Mette-Marit tog emot barnens hyllningar på sitt residens Skaugum utanför Oslo, iförda sin kommun Askers festdräkt som de fått i present av konsthantverkare och av kommunen. Även prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus var, liksom Mette-Marits son Marius, iförda färggranna dräkter när de tog emot skolbarn från trakten som trotsat morgonkylan.

Småttingarna Ingrid Alexandra och Sverre Magnus charmade publiken med att vinka och applådera åt barnen. Sverre Magnus följde med stora ögon musiken, flaggorna och alla barnen, men gjorde då och då en sväng runt pappa Haakons ben. Storasyster var mer besvärad av kylan och kilade stundtals in i värmen tillsammans med barnflickan.

Efter att ha vinkat färdigt skulle kronprinsfamiljen bege sig till Oslo för att även bese huvudstadens barntåg från slottsbalkongen.

Som bekant firar även norrmän i förskingringen nationaldagen. Skansen i Stockholm hade festtåg på programmet och norsk flicka i bunad och med flagga på sin internetsajt.

I Norge började firandet började redan i onsdags kväll med fylla och bråk i hela landet, men inte värre än en vanlig helg enligt polisen.

En tragedi lade dock sordin på stämningen i Leirvik mellan Bergen och Stavanger, där en man sprängde sig själv i luften när han förberedde en 17 maj-salut.

Mannen i 50-årsåldern, som tillhörde hemvärnet, var tidigt på morgonen ute i båt för att placera sprängladdningar på flytpontoner för att skjuta salut. En laddning som just satts ut exploderade, liksom sprängämnen i båten.

Enligt vittnen slungades mannen iväg flera meter i explosionen. Hans 17-årige son och en person till som fanns i båten lyckades däremot ta sig i land oskadda.

Militären kallades in för att ta hand om en laddning som hamnade i vattnet, nära en brygga.

TT

Mer läsning

Annons