Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: På semester för två liter juice

Annons

Vad vore svensk sommar utan regn, rusk och kortsemestrar? Antingen bilar man ner till västkusten, tar husvagnen i riktning mot Norrland eller... så kryssar man över till Finland...

Det var en onsdag för ganska länge sedan, som bestyret med Helsingforskryssningen utbröt. Min mor och hennes mor var tillsammans och handlade i en mataffär när dom aningslöst blev erbjudna en kryssning till Finland för priset av endast två juicepaket.

Min mor köpte genast ett dussin och roffade ivrigt åt sig de så kallade biljetterna, medan min mormor lite mera vaksamt och undrande drog sig längre och längre bort från biljettmannen, mumlandes att hon inte alls tyckte särskilt mycket om juice... Men efter ett tag, med lite övertalning från min mors sida, beslutade hon sig för att köpa juicen (som sedan kom att frysas in) och sen bar det väg hemåt för att berätta den glada nyheten.

Efter att resterande familjemedlemmar uppvisat tillräcklig förtjusning över resan, skulle det bestämmas datum för avfärden och ringas och beställas, vilket min mor gladeligen tog ansvaret för. Men när hon förklarat sitt ärende för mannen som hade hand om resorna klargjordes det att några sådana inte alls var tillgängliga.

Då svepte en kall, isande vind in över de annars så grönskande ängarna vid vår stuga, och kontringen från min mors sida fick sannolikt knävecken i andra sidan av luren i dallring.

"Det tycker jag är lur!" Sa hon med en underton av påbörjat ursinne och med de orden blev vi

berättigade både resa och biljett.

Avresan skedde på midsommar-dagen, och med buss tog vi oss ned till Stockholm för att sedan äntra den färja som skulle ta oss över Östersjön.

Väl ombord på fartyget samlade vi oss vid relingen för att beundra Stockholms skärgård, men blev abrupt avbrutna då vi efter att ha hört en rad olustiga ljud från däcket ovan, fått lov att ducka för någon sjösjuk själs vomering.

Chocken efter denna upplevelse var så påträngande att det resulterade i att jag blev sjuk och liggande i hytten mesta delen av resan, lyssnande på ljud som skulle kunna vara potentiella framrusande isberg och räknande toalettspolningarna från hytten bredvid.

På söndagen var vi dock framme i Helsingfors och där gjordes ett stopp över dagen. En rundvandring i storstaden gjordes och även en turisttur till en ö i närheten. Men efter turistturen hade alla ett gemensamt behov av att besöka ett visst ställe och ett närbeläget hamburgerställe med toalett blev vårt mål.

När jag, min mor och mormor hade klarat av våra behov stod dock morfar fortfarande kvar och väntade på att få gå in på herrarnas. Då skjutsade jag, i min hjälpsamma anda, in honom på damernas eftersom där var tomt för stunden. Detta gick bra till en början men sedan började de finska damerna strömma in på toaletten till mormors förtvivlade utrop.

"Åh, milde Moses, nu har han låst in sig på toaletten, nu går jag!" Sa hon och tyckte att saker och ting började bli ypperligt pinsamma.

När det gått en kvart kom morfar utspringandes och mormor följde honom tätt i hälarna, ut mot friheten. Kvar stod vi andra och hade kungligt roligt.

Hemresan var sedan relativt lugn och nu, när jag är hemma här i Falun, kan jag drista mig till att fråga: Vad är väl en husvagns-

semester i Norrland i jämförelse med en kryssning till Helsingfors?

Bäst i veckan:

Allsång på Skansen-starten!

Sämst i veckan:

Finlands 10 grader plus ... brr

MALIN CARLEHÄLL

Mer läsning

Annons