Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kromvicke och Goliat glänste

Annons

- Jag tror att vi klarade oss helt från regn trots att det regnade lite varstans runt Järna, säger en av arrangörerna, Grånäs Ivar Larsson.

30-årsgränsen för veteranbilar gör att de tidiga 70-talarna numera räknas som veteranfordon och aldrig trodde man väl att en helt vanlig Saab 96 så totalt skulle kunna förvandlas från en ful ankunge till en svan. Så är ändå fallet. I takt med att bilarna blir allt mer sällsynta så förstärks skönheten av de nostalgiska minnen som finns kring allt från Saab V4 till Peugeot 404.

Nu var ändå de flesta bilar betydligt äldre och den dominerande vagnparken hade nog det stora landet i väst som ursprungsland.

Herbert Falk från Sunnansjö har inte tröttnat på bilar trots 36 år som taxichaufför.

- Jag började 1951 och körde amerikanare ända till -68, berättar 78-årige Herbert som tillsammans med frugan Ingrid fanns på plats för 12:e året. Bilen de färdades i var en Plymouth från -48 som Herbert kom över 1991.

I en vit Volvo P 1800 -68 åkte Per-Olov och Birgitta Magnusson från Falun och i tidstypiska kläder gled Järnabördiga paret Rune och Märtha Stornils runt i sin "Kromvicke" från 1955 som enligt papperet heter Ford Fairline Crown Victoria.

Många motorentusiaster hängde runt Henry Larssons fina PV -56 som han renoverat till nyskick.

- Farsan fick den i 70-årspresent och då var den i stort sett bara ett vrak, berättar sonen Kent som säkert även han lagt åtskilliga timmar i renoveringen.

I rallyt ingick även ett tävlingsmoment där frågor varvades med rent praktiska färdigheter. Bland annat gällde det att identifiera och därefter montera ihop en gammal separator, något som vållade mycken huvudbry bland deltagarna.

Segrade i mc/moped-klassen gjorde "Såj" Johansson från Järna på sin moped. Bästa dam bland bilisterna blev Ingalill Thögersen från Äppelbo medan Plåt Lars Andersson från Malung gick segrande ur striden bland herrarna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons