Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare mister sprittillstånd

Annons

Det är ett unikt beslut. Inte sedan kommunen tog över ansvaret från länsstyrelsen 1996 ska något sådant ha hänt i Falu kommun.

Socialnämnden anser att de har tio goda skäl för att dra in serveringstillståndet sedan tillståndsinnehavaren brutit mot bestämmelserna i alkohollagen.

I dag klockan 10 ska socialnämndens beslut formellt delges tillståndsinnehavaren. Men då är han redan förvarnad. I går kväll fick det juridiska ombudet beslutet.

Socialnämndens utredning inför beslutet handlar om tio punkter. Åtta av dem har konstaterats genom upprepade krogkontroller, inspektioner och utryckningar som gjorts av polisen, socialtjänsten och skattemyndigheten.

På punkten tre saknas tydliga bevis men polisen har sett folk som druckit alkohol ur restaurangens glas utanför lokalen. Och till punkten tio saknas det vitten som vågar träda fram. De är rädda för hämnd.

Sociala och polisen har sedan i augusti i fjol fått många anmälningar om att servering till minderåriga skett på restaurang Issan.

Anmälarna har varit anonyma. Skälet de lämnat är att de är rädda för repressalier. Under hösten har sociala och polisen gjort flera oanmälda restaurangbesök utan att lyckas få fram egna bevis. Enligt en anonym källa var det känt att inspektionen skull ske. Kommunens fritidsledare har också pratat med ungdomar från högstadieskolor som berättat att de serverats alkohol trots att de är minderåriga. Polisen har också träffat på en 17-åring som drack alkohol inne i lokalen.

Det räcker inte för att återkalla tillståndet. Men sammantaget med den övriga bilden anser nämnden att uppgifterna ska beaktas vid den totala bedömningen där:

1. Restaurangen har serverat alkohol på övertid, efter klockan 02 00.

2. Besökare har funnits kvar på övertid. Mer än en halvtimme efter 02 00.

3. Gäster ska ha tagit med sig alkohol ut ur restaurangen.

4. Köket har stängt fem - sex timmar innan spriten slutat serveras. Det strider mot lagen.

5. Ordningsproblem. Folk har slagits både inne i och utanför restaurangen.

6. Svart arbetskraft. Folk som har funnits i lokalen har sagt att de arbetar där, en del har haft avtal och lön, men skattemyndigheten har inte fått några sociala avgifter.

7. Bristande kassarutiner. Det finns ingen kontrollremsa i kassaapparaten som användes. Däremot finns en fungerande apparat med remsa undanställd.

8. Skatteskuld med obetalda moms- och sociala avgifter hos kronofogden.

9. Ordningsvakter saknas. I tillståndet för dans krävs av polisen förordnade ordningsvakter. Sådana saknas.

10. Servering av alkohol till minderåriga.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons