Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krockskada inte åtgärdad

Annons

Krocken inträffade i maj förra året. Två bilar stötte ihop i korsningen och en av dem studsade mot Bult Karl-Eriks stuga, ett hus med högt kulturvärde. Det är Faluns minsta i gatumiljö och ägs av en privatperson, men kommunen sköter underhållet och har tillstånd att visa stugan för folk.

Polisutredningen om vem som vållade olyckan har dragit ut på tiden, ingen människa kom ju till skada och ingen bor i huset. För någon vecka sedan var utredningen dock klar och kunde överlämnas till åklagare som ska väcka åtal. När det blir vet ingen riktigt.

- Många undrar varför vi inte renoverar, men innan skuldfrågan är avgjord så får kulturförvaltningen inte göra något åt huset. Försäkringsbolagen vill kunna granska på plats, förklarar kommunantikvarien Mats Persson som håller med om att det inte ser snyggt ut mitt i Faluns gruvnära världsarvskvarter.

Tillsammans med en hantverkare har han gjort en kostnadsberäkning som visar att en rustning skulle kosta 100 000 kronor.

Det syns inte så mycket från utsidan, men stugan har svåra inre skador. Skorstensstocken är knäckt och putsen har rasat från väggarna. Stugan får förmodligen vänta till nästa sommar på rustning.

Redan i sommar kommer dock den blåa skylten med pilen att åtgärdas. Många tycker att den är onödigt stor framför ett litet hus. Nu har gatuchefen Anders Liljekvist lovat att den ska ersättas med en diskretare modell som redan sitter uppe vid Gettorget på Östanfors.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons