Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krockar med rallyt

Annons

Nu finns bra spårsnö men inventeringen krockar delvis med Svenska rallyt som lockar massor med folk och som körs på Sågensträckan fredag och söndag. Inventeringen ska dock göras på lördag.

- Många är engagerade som funktionärer på rallyt, så jag tror inte att det blir bra inventerat. Det här är ingen riktigt bra helg för inventeringen, tyckte Lennart Thorwall då Järna jaktvårdskrets hade årsmöte i onsdags kväll.

Lennart som är 70 år aviserade redan förra året att han tänkte sluta som ordförande. Valberedningen har inte lyckats hitta någon ersättare så Lennart ombads att fortsätta ett år till. Övriga i styrelsen är Lars Albinsson, vice ordförande, Göte Zackrisson, sekreterare, Tord Skifs, kassör, Kent Isaksson, Per-Erik Andersson och Göran Nilsson.

Erik Fallgren som är LRF:s representant i styrelsen för Dalarnas jaktvårdsförbund talade om vikten av att jägarna har en organisation som för deras talan.

- Tre procent av befolkningen är jägare, samtidigt som det finns en växande skara i samhället som motsätter sig jakten. Fallgren tog den förlorade sommarjakten på morkulla som exempel och förklarade att en minister som får en nyck kan ställa till med mycket som inte är bra för jägarna.

Fallgren talade också om rovdjuren. Han berättade om Sören Ekströms rovdjursutredning som ligger till grund för dagens politik.

- Han föreslog miniminivåer för en gemensam svensk-norsk rovdjursstam. Det blev alltså minst 1 000 björnar, 1 500 lodjur, 500 järvar och 20 föryngringar av varg vilket bör motsvara ungefär 200 vargar.

- Vi vet att det finns fler än 1 000 björnar. Det mellansvenska område dit Dalarna hör har den största procentuella björntillväxten i världen.

Erik har funderat över varför det finns så gott om björn på vissa ställen i nordöstra Dalarna men så få björnar i exempelvis Värmland.

- Jag tror att tillgången på bär styr björnarnas utbredning. En björn äter 40 kilo om dygnet och behöver således mycket blåbär och kråkbär.

Erik tror att det finns ett par tusen lodjur.

Vargstammen har väl ännu inte kommit upp i 200 djur. Hur många vargar vi har visar sig kanske under helgen, då jägarna ska leta efter spår av varg och lo.

- Jag blir inte förvånad om det finns fler vargar än vad forskarna räknat med.

Om den stundtals infekterade vargdebatten sade Erik att rovdjurspolitiken följer riksdagens lag från juli 2001. Den lagen gäller både för naturvårdsverkets tjänstemän och jägarna.

- Så är det oaktat vad vi sitter hemma i byarna och tycker.

Erik påpekade att LRF framhåller att landsbygdsbefolkningens intressen i vissa fall måste överordnas målet om att på kort sikt uppnå miniminivån 200 vargar.

- Vi ställer upp på riksdagens mål om vargar, men vi vill ha en långsam ökning av vargstammen och tillstånd till riktad skyddsjakt i vissa områden, förklarade Erik Fallgren, från Ovanmyra i Rättvik.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons