Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiska reaktioner på anfallet mot Irak

Annons

Det skarpaste uttalandet inledningsvis kom från Kina som betecknade anfallen på torsdagsmorgonen som en kränkning av FN-stadgan och ett brott mot internationella regler.

Kina krävde via UD:s talesman ett omedelbart stopp för fientligheterna, men nämnde inte USA eller Storbritannien vid namn.

Rysslands premiärminister Michail Kasianov beklagade att Irakkrisen hanteras med militära metoder utan mandat från FN:s säkerhetsråd.

Det ryska parlamentets talman, Gennadij Seleznjov, vill att FN:s generalförsamling ska inkallas för ett krismöte med anledning av krigsutbrottet.

Kommunistpartiets ordförande Gennadij Ziuganov jämförde USA med Hitler-Tyskland.

– Precis som nazisterna har USA anfallit i gryningen och på så vis dragit igång ett nytt världskrig. Hyckleriet och fräckheten är överväldigande, sade Ziuganov på torsdagen.

President Vladimir Putin avvaktade med att göra något uttalande men höll sig löpande orienterad om utvecklingen.

Franska UD uttryckte landets djupa oro efter inledningen av fientligheterna. Frankrike hoppas att konflikten kan avslutas så snart som möjligt och uppmanade länderna i regionen att avstå från några handlingar som kan förvärra situationen.

President Jacques Chirac, den tidigare främste kritikern av USA, avstod från att personligen avge någon omedelbar reaktion.
Den tyska regeringen meddelade i ett uttalande att krigsutbrottet vållat djup oro och bestörtning.

’’Nu måste allt göras för att undvika en humanitär katastrof för civilbefolkningen’’, betonade den tyska regeringen.

Iraks grannland och gamla fiende Iran betecknade inledandet av fientligheterna som olagliga och oberättigade. Bakom uttalandet stod utrikesminister Kamal Kharazi.

– Iran tänker inte ingripa på någondera sidan i kriget, sade Kharazi.

Pakistans informationsminister schejk Rashid beklagade att kriget inte kunde förhindras. Vi gjorde vårt yttersta, sade han och uttryckte sin sympati med det irakiska folket.

Utrikesminister Georgios Papandreou från EU:s ordförandeland Grekland sade:

– Vi beklagar alla att vi inte kunnat lösa detta problem inom det internationella samfundet i enighet och med fredliga metoder.
Finland anser att det är beklagligt att USA och dess allierade har inlett militära aktioner mot Irak, meddelade landets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott efter ett möte på torsdagen.

Man kan inte godkänna maktmedel utan uttrycklig fullmakt av FN s säkerhetsråd.

Norges regering tänker inte avge något formellt uttalande.
Statsminister Kjell Magne Bondevik kallade det för en sorglig dag.

Ett fåtal länder stöder USA. Ett av dem är Danmark. Statsminister Anders Fogh Rasmussen gjorde ett försiktigt uttalande på torsdagen:

’’Jag hoppas kriget blir kortvarigt och att den irakiska civilbefolkningens plågor blir så begränsade som möjligt’’, sade han i ett pressmeddelande. ’’Jag hoppas att folketinget på fredag beslutar om danskt deltagande i avväpningen av Saddam Hussein’’.

Sydkoreas president Roh Moo-Hyun sade att kriget blivit oundvikligt för att avväpna Irak sedan de internationella diplomatiska ansträngningarna hade misslyckats. Sydkorea kommer att göra sitt yttersta för att undvika att spänningen sprider sig också till den koreanska halvön.

Japan uttalade via premiärminister Junichiro Koizumi förståelse för att USA tillgripit militärt våld.

Mer läsning

Annons