Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserar personalminskningar inom skolan

Annons

Lärarförbundet ser mycket allvarligt på de aviserade personalminskningarna inom skolan och kräver nu att en ordentlig konsekvensanalys genomförs.

- Det kommer att leda till att ohälsotalen stiger igen. Det är jag bombsäker på. Vi från facket måste sätta ner foten och säga stopp, säger huvudskyddsombud Annelie Svensson Palander, Lärarförbundets lokalavdelning i Falun.

Trots förslag om skattehöjning med 50 öre måste skolan minska sina kostnader med cirka 35 miljoner kronor nästa år för att få bukt med det stora kommunala underskottet.

Kommunledningen har därför flaggat för att personalminskningar inom skolan är att vänta nästa år, att motsvarande 80 tjänster ska bort. Konsekvensen blir bland annat färre vuxna i skolan och större barngrupper i förskolan.

Lärarförbundet har därför tagit stöd av arbetsmiljölagen och i en skrivelse till skolförvaltningen ställt krav på att en ordentlig analys genomförs för att se vilka konsekvenser 2004 års besparingar får för personalens arbetsmiljö och hälsa.

"Av erfarenhet vet vi, att organisationen är så slimmad redan, att de mycket höga ohälsotalen kommer att stiga ytterligare när belastningen på personalen ökar. Detta är oacceptabelt för såväl personal som elever," skriver de.

Skolan i Falun har mycket riktigt haft stora problem med många sjukskrivningar, men har under det senaste året lyckats vända utvecklingen:

- De kommer att bli uttröttade igen. Redan nu känner många maktlöshet över en väldigt ansträngd arbetssituation. Det går absolut inte att dra ner mer, det måste politikerna förstå, säger Annelie Svensson Palander:

- De ständiga besparingshoten och ovissheten är det som gör folk sjuka.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons