Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserade guldaffärer

Annons

Helping Hand är en organisation som under förra året började växa fram i Dalarna. Genom en hemsida på Internet och mun-mot-mun metoden, för organisationen fram sitt budskap om hur alla tillsammans kan skapa en bättre värld.

I den världen ingår ständigt flytande kapital. Lätttillgängliga rikedomar, som kommer den dagen du hjälpt dig själv - och några andra.

Frågan är hur det ska gå till?

Hemsidan förtäljer inte det. Den saknar helt presentation av organisationens affärsidé och kontaktpersoner. Däremot finns en anonym e-postadress samt ett postgironummer. På kontot, som disponeras av en privatperson i Falun, önskas en insättning av 250 kronor. När pengarna nått mottagaren utlovas ett lösenord och ett ID-nummer, som ska ge tillgång till ytterligare information om den gyllene affärsidén på nätet.

Den som värvas till Helping Hand gör snart en ny upptäckt. Bakom verksamheten står nämligen ett helt annat företag. GoldQuest International Ltd, som bildades 1998 på British Virgin Islands.

Företaget, som kritiserats hårt av svenska och utländska myndigheter för att bedriva oseriös verksamhet, säljer i huvudsak präglade guldmynt i begränsade upplagor. Dessa tillverkas vid företagets egna myntverk i München, Tyskland.

Nya GoldQuest-kunder uppmanas att investera i minst ett och max tre präglade guldmynt. Mynten, som sägs innehålla 24 karat guld och väger upp till 31,1 gram, kostar mellan 5 000 och 8 000 kronor styck.

Hittills har omkring 50 personer i Dalarna lurats att investera i GoldQuest-mynt, som enligt etablerade mynthandlare i Sverige bara är värda en tredjedel av försäljningspriset.

Den som investerar i ett mynt eller en annan guldprodukt värd minst 800 amerikanska dollar tilldelas ett så kallat tracking-center. En egen liten GoldQuest-rörelse, som går ut på att värva nya kunder.

För tjäna pengar på den egna rörelsen krävs att ägaren värvar minst tio nya kunder, som är villiga att investera 8 000 kronor vardera i guld. Dessa personer ska sedan bygga egna tracking-center, med tio nya guldkunder i varje led. Och så fortsätter det.

Enligt Gold-Quest företrädarna ska det inom sex till nio månader vara möjligt för den enskilde att leva på ett tracking-center. Det talas om guldförsäljning i olika led som ger nummer ett i kedjan en provision på 400 000 kronor i månaden.

Allt bygger på att ägaren till ett tracking-center hela tiden hjälper sina kunder att hitta nya kunder, som ska hitta nya kunder, som ska hitta nya kunder, som ska hitta...

"Genom att hjälpa andra hjälper du dig själv", menar GoldQuest. Eller som dalaorganisationen har valt att kalla det: "sträck ut en Helping Hand".

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons