Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken förvånar

Annons

Nattvandrarna i Hedemora upplever Daldansen som ett fylleslag och inte den familjefest det från början var tänkt att vara. I ett brev till kommunledningen efterlyser de hjälp till förändringar.

Ordförande i föreningen Hedemora - en levande stad, Christer Elfving, gör en reflektion och tittar på festliga arrangemang bakåt i tiden. Exempelvis TT-loppet som upphörde efter kritik om fylla, samma sak med Dalarocken och en tidigare upplaga av Hedemora marknad.

- Nu är det Daldansen, det känns som att man glömmer bort alla människor som kommer till festivalen för att ha roligt, kanske bara genom att sitta i slänten och prata.

Owe Ahlinder (c) anser att det stora öltältet ger mystiska signaler till unga. Han menar att festandet inte får bli så fabriksmässigt.

Christer Elfving menar att de har händerna bakbundna när det gäller utskänkningen.

- Det vore jättetrevligt om vi kunde få en annan kultur när det gäller utskänkningen. Men de tillstånd vi får bestäms av polis och kommunala tjänstemän och de säger att vi ska ha ett öltält.

I år var öltältet rekordstort.

- Varje år har vi fått kritik för att öltältet varit för litet utom i år, säger han.

Den bild som målats upp att vuxna sitter klistrade i öltältet medan småbarn springer vind för våg i Sveaparken, är ingen bild Christer Elfving känner igen. Under själva festivalen stämmer arrangörerna dagligen av läget med polis, socialtjänstemän, nattvandrare och andra berörda.

- Uppgifterna visar samstämmigt att årets festival varit den lugnaste när det gäller bråk och ungdomsfylla. Därför är jag förvånad över att kritiken kommer just i år.

Att många berusade ungdomar samlas i området runt festivalen har han själv bevittnat.

- Det kan vi inte göra så mycket åt, det är mera ett samhällsproblem. Vi försöker anlita artister som ska locka olika åldersgrupper till parken, allt för att få en blandning av människor.

Enligt Elfving jobbar styrelsen i Hedemora - en levande stad kontinuerligt med att försöka begränsa problemet med ungdomsfylla i området utanför Sveaparken. Bland annat har de tittat på möjligheten att nyttja Åsgatan för olika aktiviteter, åtminstone dagtid.

- Jag förstår ju Nattvandrarna att det vore önskvärt att fler vuxna vore ute på stan.

- Men kvällstid är det nog så att festligheterna koncentreras till Sveaparken och det är mycket en åldersfråga, säger han.

Christer Elfving skulle helst se att hela parken klassades som inhägnat område under Daldansen, med fler mindre utskänkningsställen som folk fritt kunde välja mellan.

- Med nuvarande bestämmelser går det inte, men vi kan ju idka lobbyverksamhet.

Styrelsen i Hedemora - en levande stad är nöjda med årets arrangemang och har redan börjat arbetet med nästa års Daldans då arrangemanget firar tioårsjubileum. Årets arrangemang visar plusresultat:

- Daldansen är en av de få festivaler under 2004 som gått ihop ekonomiskt, om inte den enda. Vi gjorde runt 100 000 kronor plus.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons