Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik ska fångas upp

Annons

Det vill socialchefen Ulf Johansson som anser att omsorgen har mycket att lära av de klagomål som ändå finns.

Vet man vad folk är missnöjda med går det att göra något åt saken. Det är grundstenen i det arbete socialförvaltningen startade i höstas.

- Vi anser att det här är en viktig kvalitetsfråga, säger Ulf Johansson.

Och speciellt viktig är den då omsorgstagarna och deras anhöriga inte har några alternativ. Blir man missnöjd med en butik kan man gå till en annan men den möjligheten finns inte här, påpekar Ulf Johansson.

Det finns missnöje med kommunens service men den kommer inte fram av olika skäl. En del vet inte vart man vänder sig. Andra kanske upplever att det är meningslöst att försöka komma till tals med kommunen. Och så finns det de som är rädda att klaga.

Själv nås Ulf Johansson i dag av mycket få klagomål mot tidigare och det finner han lite märkligt.

- Det borde varit flera. Själv tycker jag det är sunt att visa sitt missnöje, säger han.

Ett skäl kan vara en ovilja från verksamheten att föra fram klagomålen. Men de ska inte sopas under mattan och personalen ska inte heller se det som pinsamt att få klagomål, poängterar Ulf Johansson.

Men nu ska det bli en ordentlig klagomur som fångar upp det mesta av missnöjet. Enligt socialförvaltningens förslag ska en broschyr tas fram med en anmälningsblankett där den som vill klaga ska kunna ge sina synpunkter. Det är bara att skicka in då kommunen står för portot. Denna broschyr ska finnas på alla platser där socialtjänsten har verksamhet.

Personalen ska få blanketter där muntliga klagomål ska dokumenteras och registreras. Där ska också framgå vilka åtgärder som vidtagits.

Och snabbt ska det gå. Åtgärder ska vara vidtagna inom 14 dagar och går det inte på den tiden ska den som klagat hållas informerad om vad som görs.

Varje enhetschef ska sedan rapportera till distriktscheferna som gör samma sak gentemot avdelningscheferna. De rapporterar i sin tur antalet klagomål och åtgärder till socialchefen som informerar politikerna i socialnämnden.

Om den klagande inte är nöjd med vad som gjorts för att rätta till något fel är det fritt fram att själv framföra sina klagomål på samma sätt uppåt genom hela hierarkin.

Om socialnämnden godkänner planerna ska personalen utbildas i hur de ska hantera klagomålen och bemöta dem som klagar med respekt.

Inga klagomål ska avfärdas som ovidkommande slår de nya riktlinjerna fast. Vad som är befogat klagomål är upp till den klagande att avgöra och det spelar ingen roll vilken uppfattning personal eller politiker har om saken.

- Vi vill inte hamna i den dumsituationen att vi avfärdar den som klagar och inte tar åt oss av kritiken för vi har mycket att lära av den om vi är lyhörda, säger Ulf Johansson.

På sikt ska det nya systemet att ta emot och hantera klagomål omfatta hela socialtjänstens verksamhetsområde.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons