Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik riktas mot ABF

Annons

- Om ABF kan låna eller hyra ut lokaler till ett extremistparti på vänsterkanten skulle de lika väl kunna göra det till ett parti på högerkanten som sverigedemokraterna eller ett nynazistiskt parti, anser Ludvikabon i samtal med NLT.

Maria Pettersson, funktionär vid ABF i Ludvika, berättar att hon också fått samtal där utlåningen av lokal till kommunistiska partiet ifrågasatts.

- Men nu är det så här att Sveriges kommunistiska parti är medlemsorganisation i ABF centralt. Vi lånar ut lokaler till våra medlemsorganisationer eller andra som är knutna till organisationerna.

Pettersson har utgått från att Sveriges kommunistiska parti är identiskt med kommunistiska partiet. Så är dock inte fallet, enligt Benny Christensen, partisekreterare hos kommunistiska partiet.

- Sveriges kommunistiska parti ser man i stort sett aldrig ute i verkligheten. De har någon hemsida, mer är det inte, säger Christensen.

Han hävdar bestämt att kommunistiska partiet inte är odemokratiskt.

- I dag råder kapitalets diktatur, vi vill införa proletariatets demokrati med verklig folklig makt som utgår från arbetsplatser och bostadsområden.

Om ni hade makten, skulle fria och allmänna val tillåtas?

- Självklart, svarar Christensen utan en sekunds tvekan.

Maria Pettersson på ABF uppger att förbundet någon enstaka gång har upplåtit lokaler till någon organisation eller företag som inte har anknytning till ABF.

- Men vi kommer aldrig att hyra ut till sverigedemokraterna, det kan jag säga helt säkert.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons