Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik på 19 punkter

Annons

Mest kritik får Borlänge för bristen på dagisplatser, avsaknaden av studiehandledning på hemspråk och svenska som andra språk.

- Kritiken kommer inte direkt som en överraskning. Vi har haft en aning, men inte tänkt hela vägen så att säga. Men vi jobbar redan med många av problemen, säger Åsa Frithiofson, gymnasienämndens ordförande.

- Men det är bra att få skolverksamheten belyst utifrån. Man kan lätt bli hemmablind.

Det var i våras som Skolverket granskade Borlänges skolor. Efter inspektionen kan verket konstatera att Borlänge har en väl fungerande verksamhet som i de flesta fall håller god kvalitet.

Men den bör förbättras på tio punkter och kommunen får kritik på ytterligare 19 punkter där de inte lever upp till lagar och förordningar.

- Vi kommer att göra en uppföljning om tre månader. Skolverket har ingen möjlighet att sätta in sanktioner om kommunen inte förbättrar sig, men min erfarenhet hos andra kommuner är att de rättar sig på alla punkter, säger Anna Kjellberg, undervisningsråd på Skolverket.

Verket fick in en anmälan från alla förskolor i Borlänge om att barngrupperna var för stora.

-Men vi ser att kommunen har agerat och grupperna har blivit mindre, säger Anna Kjellberg.

- Men kommunen får kritik för att de inte tillhandahåller en dagisplats inom tre månader som de ska.

Kommunen kommer att satsa på att förbättra undervisningen för invandrarbarn.

- Det kommer att kosta en del pengar, men vi kommer att anställa lärare för svenska som andra språk och studiehandledning på modersmål för stöd till invandrarbarn, säger Mariann Nordlöf.

- Problemet är att hitta kompetenta lärare. Som studiehandledare ska man kunna hjälpa eleven även i svåra ämnen som naturvetenskap och matte. Då räcker det inte med att man kan undervisa modersmålet.

Annan kritik som Borlänge får är att en del skolor saknar kvalitetsredovisning och att för många rektorsbyten under kort tid på vissa skolor har medfört dålig ledning.

En skola får kritik för att eleverna själva tvingas att köpa en grafritande räknare för nästan 800 kronor, för att skolan inte har några att låna ut.

Vuxenutbildningen i Borlänge klarade sig dock utmärkt utan någon kritik alls. Skolorverksamheten får också beröm för bra pedagogiskt utbildad personal och för att eleverna trivs.

- Jag är väldigt nöjd med rapporten. Vi håller generellt sett en god kvalitet, men vi har några förbättringsområden som vi kommer att omgående rätta till, säger Mariann Nordlöf.

Skolverket ska under en sexårsperiod utföra inspektioner på landets skolor. Mellan februari och maj inspekterade verket Borlänges förskole-, grundskole- och gymnasieverksamhet samt vuxenutbildningen.

- Syftet är att stärka skolornas egen kvalitettsutveckling, säger Anna Kjellberg.

På fredag släpps rapporten officiellt. Då kan vem som helst läsa om hur de enskilda skolorna klarade sig och vilken kritik de fick.

Rapporten kommer att finnas tillgänglig på Skolverkets samt kommunens hemsida.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons