Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot Systemets försäljning

Annons

Systembolaget fortsätter att öka försäljningen av sprit, öl och vin.

Nu varnar Folkhälsoinstitutet för fler alkoholskador om rekordförsäljningen fortsätter.

April blev en rekordmånad för Systembolaget som ökade sin försäljning med 10,8 procent jämfört med samma månad 2006. Försäljningen av starköl ökade med hela 17,5 procent.

Enligt Systembolagets vd Anitra Steen har man sålt mycket alkohol i samband med påsken samtidigt som hushållens disponibla inkomster innebär att folk handlar mer. Systembolaget fortsätter förra årets positiva försäljningsutveckling och under januari till och med april i år ökade försäljningen med 6,1 procent jämfört med samma period 2006. Allra mest ökade försäljningen i Skåne, Kalmar och Hallands län.

Enligt Svenska Dagbladet anser Gunnar Ågren att Systembolaget uppmuntrar till konsumtion genom satsningen på snabbköp och ökade öppettider.

Om Systembolaget fortsätter att öka tillgängligheten och försäljningen framöver menar Gunnar Ågren att regeringen och riksdagen måste agera.

Äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson ser i dagsläget ingen anledning att agera mot Systembolagets försäljning. Hon anser att det är positivt att systembolaget ökar sin försäljning så länge införseln minskar med stora tal och den totala konsumtionen går ner.

Det är oklart om Systembolagets försäljningsökning inneburit en ökad alkoholkonsumtion i Sverige eftersom näthandeln och resandeinförseln minskat. Enligt en undersökning presenterad av SCB tidigare i år har antalet storkonsumenter av alkohol blivit fler i landet. Forskarna på Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) vid Stockholms universitet har däremot kommit fram till att svenskarna minskade sitt drickande av sprit, öl och vin under 2006.

TT

Mer läsning

Annons