Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot SFI-kurser

Annons

Flyktingmottagandet i Sverige har under de senaste åren alltmer inriktats på att ta tillvara den enskilda individens möjligheter, tidigare yrkes- och utbildningserfarenheter. Målet är att slussa ut flyktingarna på arbetsmarknaden så att de kan försörja sig själva.

Ett introduktionsprogram för flyktingar ska därför innehålla heldagsprogram med individanpassad svenskundervisning, information om hur samhället fungerar i Sverige och, i den mån det är möjligt, arbetsplatspraktik.

Socialtjänsten i Falun har ansvar för kommunens flyktingmottagning. I flera år har man haft problem med att det har varit väntetid upp till tre månader för att få börja på Komvux SFI-kurs, svenska för invandrare. Sedan har man dessutom bara kunnat erbjuda flyktingarna två timmars svenska undervisning per dag.

Under 2003 har flyktingmottagningen arbetat intensivt för att få till bra heldagsprogram för flyktingarna. Väntetiderna har eliminerats då inskrivningsreglerna till SFI-kursen har ändrats så att flyktingarna nu får börja mitt i terminen. SFI-kursen har också utökats från två timmar till 2,5 timmar på förmiddagarna, fem dagar i veckan.

Enligt de nya styrdokumenten som ligger till grund för SFI-undervisningen ska muntlig kommunikation, samhälls- och arbetslivsorientering få en starkare roll i undervisningen. Personalsammansättningen på SFI har dock inte utökats med någon samhällskunskapslärare och uttalspedagog:

- Eftersom det inte gick att få individuella studieplaner från Komvux/SFI, har flyktingmottagningen inte på ett systematiskt sätt kunnat följa upp i vilken mån som styrdokumenten införlivats i undervisningen, konstaterar flyktingsamordnare Rita Lindqvist i Uppföljningen av flyktingmottagandet för 2003.

Från och med höstterminen 2003 inleddes också försök med yrkessvenska på Komvux tre eftermiddagar i veckan i kök, vård, teknik, data och handel. Resultatet har fallit ut lite olika från grupp till grupp, vissa har fungerat bra andra inte. Problemen har främsta handlat om att gruppens olika språknivåer upplevts som svårhanterbara eller att det inte funnits lämplig lärare.

Då Komvux inte haft resurser att ta hand om de två resterande eftermiddagarna har Lärkonsult anlitats för att ordna studiebesök, friskvård och bjuda in arbetslivsrepresentanter.

- Det vi i nämnden har reagerat på är att Komvux inte kan ge flyktingarna den utbildning de behöver, säger Renée Andersson.

Frågan om SFI nu ska upphandlas av ett privat utbildningsföretag ska diskuterats under våren.

- Än är inte sista ordet sagt i den här diskussionen, nu ska vi först prata med skolförvaltningen och Komvux om det här. Men möjligheten att upphandla finns och är fullt genomförbar.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons